Врању недостају фармацеути

У време све веће незапослености, на конкурс Апотеке Врање за пет радних места пријавиле су се само три кандидакиње. Две од њих дипломирале су у иностранству.

За две године, Апотека Врање отворила је четрнаест нових радних места и запослила 12 фармацеута.

 

На последњи конкурс за пријем у радни однос петоро фармацеута, јавила су се само три дипломирана фармацеута. Они ће радити у апотекама у Врању, Прешеву и Босилеграду, као и у селима тих општина.

Нена Методијева из Босилеграда, Хатиџе Селими из Прешева и Јадранка Живковић из Врања факултет су завршиле у три државе: Бугарској, Србији и Албанији. Нена се из Софије вратила пре две године, а на посао је чекала два месеца. У међувремену је нострификовала диплому у Србији. "Свакако да сам задовољна што сам брзо добила посао и то баш у родном месту, где сам желела да се вратим након школовања, каже Нена Методијева.

 

Хатиџе Селими је дипломирала на фармацеутском факултету у Тирани, јер у Приштини није било места за нове студенте, а у Београду није могла да студира, јер не зна добро српски језик.

После две деценије рада у приватној пракси, Јадранка Живковић одлучила је да сигурност потражи у државној апотеци. "Данас је тешко радити у приватној апотеци, јер су државне добро снабдевене. То је био разлог да променим радно место", објашњава Јадранка.

 

Дипломирани фармацеути су већ годинама дефицитарна занимања у Врању. "То је вишегодишњи проблем и због тога наша установа стипендира студенте фармације", каже Јасмина Арсић, директорка Апотеке Врање, "али и даље је мало заинтересованих."

По закону о здравственој заштити, у свакој апотеци мора да ради бар један дипломирани фармацеут. Апотекарској Установи Врање која има тридесет три огранка у општинама и селима Пчињског округа у овом тренутку недостају још два фармацеута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво