Удружење српско-македонског пријатељства

Удружење "Шар-планина" ради на зближавању српског и македонског народа и неговању традиције и културе две земље. Крушевачка подружница Удружења организује хуманитарне акције, последње три за помоћ грађанима Краљева.

Само годину дана након оснивања Удружења српско-македонског пријатељства "Шар-планина", 1998. године, формирана је подружница у Крушевцу.

Већ тринаест година чланови Удружења раде на зближавању два народа и неговању традиције и културе Србије и Македоније.  

"Македонце сам упознао док сам студирао у Скопљу", прича др Мића Требјешанин, члан Удружења СМП "Шар планина". "Моја супруга је Македонка, тако да сам од почетка укључен у рад Удржења за које имам само речи хвале."

Добрила Радосављевић, професорка у пензији, Удружење види као своју проширену породицу: "То су људи које волим, којима верујем, људи који су од речи, који су поштени, честити. Поносна сам што сам члан овога друштва.

 Неговање културе и традиције

Удружење данас има око три стотине чланова, активно је њих шездесетак. Једном годишње организују велику градску забаву, а редовна недељна окупљана користе за дружење и планирање бројних активности. У почетку рада, чланови Удружења су посредовали у остваривању привредних контаката, а данас у успостављању побратимских веза српских и македонских школа и културно-уметничких друштава.   

"Организовали смо и изложбе уметника из Крушевца и других градова Србије у Македонији, али и македонских уметника у нашој земљи", прича Љиљана Требјешанин, један од оснивача Удружења. "Да бисмо активирали омладину покушаћемо да организујемо фолклорну групу и неку спортску екипу.

Хуманитарне акције Удружења српско-македонског пријатељства

Чланови "Шар планине" с поносом истичу своје учешће у Маратону мира и хуманитарним акцијама којима су помагали самохране мајке, социјално угрожене породице, српске школе у Македонији.

Последња у низу акција био је хуманитарни концерт за помоћ постарадалима од земљотреса у Краљеву. Отворили су га почасни чланови Удружења, дует Селимова - Желчевски, који су током богате уметничке каријере имали више од хиљаду и по хуманитарних наступа. 

Ђорђе  Желчевски каже да такви наступи за њега представљају највеће задовољство. "Сасвим је другачије певање, другачији однос кад је нешто хуманитарно. Увек се одазивамо на такве позиве и ти су ми концерти најдражи."

Крушевачкој публици први пут су се представили чланови градског фолклорног ансамбла "Овчеполец" из Светог Николе у Македонији који су за долазак у некадашњи царски град имали и разлог више. 

"Много нам је драго и част нам је што смо позвани", каже Дарко Станојков, руководилац ансамбла "Овчеполец". "Дружење је прекрасно. Надамо се да ће се сусрети наставити јер ћемо се захваљујући Удружењу побратимити са КУД "Хенкел-Мерима".

Поред гостију из Македоније позиву Удружења "Шар-планина" из Крушевца одазвали су се и домаћи музичари: вокални ансамбл "Бисери",  чланови друштава "Хенкел-Мерима" и "Вук Караџић", гајдаш Тома Ђорђевић и оркестар Дуце Пејчића са солистима.

Заступник Удружења СМП "Шар-планина" Митко Данев истиче да је то трећа акција за помоћ Краљевчанима. "У првој су чланови Удружења од својих скромних примања одвојили добровољни прилог, а потом су се организовали и на уличном штанду у Крушевцу прикупљали средства од суграђана. Задовољни смо јер се  одазвало много људи."

"Сви тешко живимо, али не смемо да се отуђимо толико да не будемо макар мало солидарни", каже Љубинка Јовановић која је један од оснивача Удружења. "Свима треба, али постоје људи којима у неком тренутку треба много више."

Око 70.000 динара које су прикупили на хуманитарном концерту и током две претходне акције, чланови Удружења Српско-македонског пријатељства "Шар- планина" уручиће наредне недеље породици којој је, према процени Штаба за елементарне непогоде у Краљеву, помоћ најпотребнија.   

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи