Увоз сименталки из Немачке

Шабачка млекара и локална самоуправа помогле су мачванским пољопривредницима да више прозводе и више зараде. Расне јунице кооперанти Млекаре отплаћиваће млеком.

Ради побољшања расног састава грла на фармама сточара са којима сарађује, Млекара Шабац увезла је из Немачке тридесет једну од планираних хиљаду јуница сименталки.

 

У кредитни пројекат којим се пољопривредницима омогућава да више производе и више зарађују, поред Млекаре укључила се и локална самоуправа. Сточари ће јунице отплаћивати млеком, четири године по 3,9 л млека дневно.

Из Баварске до Дебрца код Шапца јунице су путовале су 26 сати. Неколико изгубљених килограма стеоне јунице убрзо ће надокнадити, а када се отеле очекује се да, као и у немачким шталама, дају седам до осам хиљада литара  млека годишње. Јунице ће у карантину бити месец дана, колико налаже закон и урадиће се све неопходне анализе.

Свака јуница млекару је коштала по 2.250 евра. Према договореном кредитном пројекту, Млекара за једно грло издваја 850 евра, локална самоуправа 600 а пољопривредник 800 евра.

"Према договору, фармер ће сваку јуницу плаћати млеком, биће задужен по грлу са 5.000 литара на четири године", објашњава Милојка Јанковић, заменик генералног директора.

Прве јунице биће подељене највећим заинтересованим сточарима у Мачви. Јовица Ђукановић из Глушаца у својим шталама већ има тридесет грла. За њега је овакав вид набавке високомлечних јуница  изузетно повољан јер не даје готов новац.

Јунице саме себе отплаћују

Јовица Ђукановић очекује да ће уместо досадашњих 150 литара млека колико дневно предаје,  Млекари ускоро предавати дупло више.

Синиша Мишковић из Мачванског Метковића каже да јунице јесу скупе али да ће се, ако буду давале онолико млека колико су им рекли, исплатити.

Ових дана сточари ће потписати уговоре, а локална самоуправа у Богатићу планира кредитирање увоза нових грла.Дејан Јоцковић, директор Дирекције за пољопривреду општине Богатић, каже да је Општина Богатић издвојила 4,5 милиона динара за набавку седамдесет приплодних јуница: "Разлог је жеља да подигнемо стандард наших произвођача и да Србија више не увози млеко."

Са побољшањем генетског потенцијала крава, Млекара Шабац ће наредне године дневно откупљивати 25 т млека више, што ће јој омогућити да повећа производњу за 10 одсто.

Осим Богатића, за пројекат кредитирања за сада је заинтересована и шабачка општина, али и друге локалне самоуправе од чијих сточара Шапчани откупљују млеко. Нова тура сименталки из увоза треба да стигне за месец дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво