Kраљевачко позориште у Зрењанину

Глумци краљевачког театра на турнеји по градовима Србије покушавају да прикупе што више средстава за обнову зграде матичног позоришта која је тешко оштећена у земљотресу. За наступ у Зрењанину тражила се карта више.

Ансамбл Краљевачког позоришта већ недељама је у покрету, покушавајући да прикупи што више средстава за обнову  матичног  позоришта. Ових дана гостује у градовима Војводине.

 

За наступ краљевачке "путујуће дружине" у Зрењанину тражила се карта више. Публици су се представили са два остварења: за најмлађе Зрењанинце одиграли су "Ружно паче" а на драмској сцени Мрожековог "Карола".

"Јесте нам мало напорно да путујемо, мењамо хотеле и гардеробе, али осећај је предиван... Осећамо са колико нас разумевања прихватају и колеге глумци, и публика, пружајући нам на тај начин несебично и материјалну и моралну подршку", прича глумац краљевачког театра Зоран Церовина, који са својим колегама покушава да прикупи што више новца за обнову свог срушеног позоришта.

Исти утисак у зрењанинском позоришту стекла је и његова колегиница Наташа Дебељак, глумица из Краљева: "Свуда нас дочекују раширених руку и ова необична турнеја остаће запамћена по великом пожртвовању и нас и наших домаћина у заједничком напору да се уметници међусобно помажу. "

Гостовање краљевачког позоришта у Зрењанину било је прилика за договор и о интензивнијој сарадњи. "После неколико година имамо одличан повод да се активније понудимо краљевачких глумцима, омогућимо нова гостовања и тако урадимо још нешто што је веома важно и за зрењанинске глумце и за публику - а то је размена представа, идеја и заједничких пројеката којих ће, надамо се, ускоро и бити", рекла је Ивана Кукољ Соларов, помоћница директора зрењанинског позоришта "Тоша Јовановић".

Тhе Show Must Go On

После земљотреса који је у ноћи 2. новембра разорио здање Краљевачког позоришта радници те куће одлучили су да је сами заштите, колико је то у њиховој моћи.

И поред личних недаћа и рада на обнови својих домова, смењивали су се на скелама и крову позоришта инспицијенти, бински радници, суфлери, глумци и сценографи не би ли некако ојачали зидове и сачували зграду.

Декори дотадашњих представа постали су кров њихове заједничке куће. Тих дана обавестили су публику:

"Поштовани пријатељи Краљевачког позоришта и наша драга публико, због настале ситуације и тешког земљотреса наше позориште неће радити до даљег. Непланирано и нежељено, тешка оштећења зграде приморала су нас да због сигурности публике и опште безбедности прекинемо свој рад."

Међутим, ансамбл себи није дозволио луксуз малодушности: "Кад неко жели да преброди тешке тренутке најгоре је ако седи докон, кука и ништа не предузима", каже Владан Славковић, директор краљевачког театра, који најављује да ће њихов ансамбл наредних месеци наступати у позориштима широм Србије.

Ансамбл краљевачког позоришта, које је прошле године обележило шездесет година рада, један је од најмањих театарских ансамбала у Србији. Иако у покрету, петнаесторо глумаца спрема и нову представу - „Десире" Жанине Мирчевски чија ће премијера бити 10. марта у Народном позоришту у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво