Уништавање Официрског дома у Нишу

Зграда у којој су посланици српске Народне скупштине одржали ратно заседање, саслушали аустроугарску објаву рата, усвојили Нишку декларацију 1914. и Нишку резолуцију 1915. године сада је руинирано стециште скитница и наркомана.

Здање Официрског дома у Нишу, у којем је одржано ратно заседање Скупштине Србије 1914/1915. године, стављено је под заштиту државе пре четрдесет година, а неколико година касније проглашено и културним добром од великог значаја.

Пре четири године, одлуком бивше, а потом  и решењима садашње локалне власти, здање је уступљено Руском дому науке и културе из Београда. Сагласност за отварање Руског културног центра дата је под условом да се очува изглед здања.

Чекајући Русе, здање "под заштитом државе" пропада

Нажалост, Културни центар ни до данас није отворен, а зграду Официрског дома подигнуту 1890. године уништавају провалници, скитнице и наркомани. У унутрашњости здања све је разнето и оштећено, и поред мера физичког и техничког обезбеђења које су градску касу и те како коштале.

"Приморани смо да једном недељно радимо санацију", каже Љубиша Јанић, начелник Управе за имовину града. "Мењамо поломљене браве, полупана стакла... Чекамо да видимо када ће се коначно знати шта ће бити са зградом како би смо решили овај проблем."

 Бобан Јанковић, историчар и члан Удружења резервних војних старешина Ниша  каже да је његова организација забринута за будућност некадашњег Официрског дома.

"На срећу, ипак је урађена једна добра ствар", истиче Јанковић. "Веома је важно што смо сву архиву из зграде официрског дома пребацили у историјски архив."

Стручњаци Завода за заштиту споменика културе истичу да је и са културног аспекта ово здање изузетно важно за  историју грађанског Ниша. Др Миша Ракоција наглашава да је у тој згради 1892. године нишко позориште "Синђелић" изводило своје представе, одржавани су концерти војне музике и певачких друштава.

Питали смо Нишлије да ли знају по чему је та зграда позната и добили различите одговоре: ресторан, место где су се људи венчавали, престоница старе Југославије, место где је донета Нишка декларација, стециште наркомана... Зграда је практично све то и била, а сада је ово последње најближе истини.

После више покушаја, у Руском дому смо сазнали да од Амбасаде зависи да ли ће Ниш добити Руски културни центар. Локалне власти кажу да у наредних месец дана чекају коначан одговор на то пиање. Ако буде негативан, здање ће бити дато другом закупцу.

У међувремену, оправдано страхују многи, судбина уништеног ентеријера може задесити и фасаду, односно цело здање Официрског дома.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво