Страначко запошљавање

У Крушевцу посао чека 15.470 људи, а у протекле две године објављена су само два јавна конкурса за пријем већег броја радника. За запослење је, кажу Крушевљани, партијска књижица важнија од квалификација и стручности.

Према најновијим подацима Националне службе за запошљавање, у Крушевцу на посао чека више од петнаест хиљада људи. До радног места се тешко долази, а посао је "сигуран" још само у јавним предузећима и државним институцијама.

У последње две године објављена су само  два јавна конкурса за пријем већег броја незапослених. Тада је за једно радно место конкурисало по стотинак незапослених Крушевљана.

На конкурс за 28 комуналних полицајаца стигло је више од три стотине пријава. Процедура избора трајала је прилично дуго, а по објављивању листе примљених кандидата почеле су да стижу жалбе незадовољних. 

Партијска књижица као диплома

Они који су одбијени револтирани су, пре свега, сазнањем да је основни критеријум била страначка припадност, а да одговарајућа стручна спрема и квалификације нису имале утицаја на избор.

Према речима Крушевљанке, која жели да остане анонимна, из локалне самоуправе добила је одговор да су њене сумње да су запослени људи са неодговарајућим квалификацијама неосноване. Који су то други критеријуми за пријем били - није добила одговор.

Слична искуства имао је и Стефан који је  два пута пробао да се запосли у Индустрији "14. октобар". "Ушао сам у ужи избор и избачен сам са списка буквално дан пре закључења листе, из неких политичких разлога пошто нисам члан ниједне странке", каже Стефан Стефановски.

О могућности и начину запошљавања у Крушевцу грађани имају исто мишљење. Већина оних са којима смо разговарали сматра да се људи запошљавају "по политичкој линији" и страначкој припадности, а да се радна места деле као ратни плен после избора.

Предствници опозиције, који су и сами некад били на власти, признају да су и они то радили, али "не у толикој мери". 

"Истина је и мора се рећи да у овом граду нико не може добити посао ако није члан владајуће коалиције ДС, СПС, Г17 и Јединствена Србија. То се види и по томе како су бирани комунални полицајци", каже Момчило Дувњак, шеф крушевачких радикала.  

Они који данас чине власт у Крушевцу не мисле тако. "Да ли је неко од њих члан ДС-а не знам, могуће је и да јесте, али не видим зашто би се због тога некоме оспоравало право на запослење. Тврдња да се људи запошљавају према страначкој припадности - не стоји", каже Раде Јовановић, председник Извршног одбора ДС Крушевац.

Чињеница је да на директорским функцијама у Крушевцу нема људи који не припадају некој странци, а што се осталих који траже посао тиче - не преостаје им ништа друго него да сами разреше моралне дилеме, уколико их имају, и поступе у складу с тим.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво