Протест калемара у Великој Дренови

Седамдесетих и осамдесетих година прошлог века пољопривредници из Велике Дренови били су највећи извозници лозних калемова и воћних садница из целе Југославије. Данас је опстанак њихових породица угрожен због дуга који не успевају да наплате од београдске фирме "Бојони".

Чланови Прве калемарске задруге, основане 1903. године, протестовали у Великој Дренови против фирме "Бојони" из Београда.

 

За лозне калемове које су испоручили 2008. године "Бојони" им дугује 173.000 евра. Спор траје већ три године, а дуг угрожава опстанак 35 породица у Великој Дренови.

Привредни суд је 2009. године пресудио у корист пољопривредника. Након жалбе фирме "Бојони" предмет је доспео у Привредни апелациони суд па даља судбина калемара зависи од те установе.

"Апелациони суд донеће пресуду тек за пет година, јер су претрпани предметима, па не могу пре да одлуче о нашем случају", каже директор Прве земљорадничке задруге у Великој Дренови Властимир Чекарановић.

Саднице не могу да чекају

Радош Петрашиновић, председник месне заједнице Велика Дренова, објашњава да таква ситуација угрожава егзистенцију пољопривередника у Великој Дренови.

Породица Петковић бави се калемарством дуже од једног века. За покретање производње неопходан је новац. Недељко би морао да уложи пет хиљада евра за материјал како би произвео шездесет хиљада садница годишње.

"Ми немамо одакле да покренемо прозводњу јер нисмо наплатили потраживања из 2008, 2009 и 2010. године", каже калемар Недељко Петковић.

Његов колега Горан Коларевић каже да до сада нико није имао притужби на њихов рад: "Све што ми произведемо одличног је квалитета. До сада се није десило да неки купац каже да наше саднице не задовољавају стандарде земаља у које извозимо."

Фирма "Бојони" исплатила је четвртину дуга калемарима из Велике Дренове, око 50.000 евра. Међутим, директор београдског предузећа Војислав Урошевић сматра да њихови калемови нису доброг квалитета.

"Ми смо на руском тржишту претрпели велику штету јер су нам отказала три велика купца. Пропустили смо зато целу 2009. годину, а ‘Бујони‘ је претрпео штету око 500.000 евра", тврди директор те фирме Војислав Урошевиц, који је тренутно у Русији, на службеном путу,

"Бујони" нуди да овај спор реши мирним путем на састанку с калемарима, следећег месеца у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи