Читај ми!

Како се живело под Рудником од праисторије до Другог светског рата

„Рудничко-таковски крај кроз векове” назив је нове сталне поставке Музеја у Горњем Милановцу у којој се, у неколико целина, приказује историјат града под Рудником до Другог светског рата кроз археолошко, културно и духовно наслеђе.

Живот на сеоском и градском подручју протеклих векова приказан је експонатима из богате етнолошке збирке горњомилановачког музеја. Но, о траговима живота у читавом крају који сежу у далеку прошлост говоре бројна археолошка открића, сада приказана у сталној поставци.

„Шта се, заправо, све на Руднику дешавало још у праисторији, значи у доба палеолита и неолита и оно што се дешавало у доба Антике, пре свега у Римском добу, па тако да је то јако занимљиво шта може да се види. На пример, делови римске калдрме или посуде које су настале у античко доба”, набраја Александар Марушић, директор Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу.

Средњовековни археолошки мозаик употпуњује надгробна плоча са грбом витеза Жарка, откривена прошле године на Руднику, а нова музејска поставка открива још низ занимљивости.

„Наравно ту је велики број богослужбених предмета који говори о врло богатој духовној прошлости овога краја. Велики број цркава, манастира. Ту је један барјак из мајданске цркве или кандило из савиначке цркве и тако даље”, каже Александар Марушић.

Лустер, посуђе, делове намештаја и друге предмете из некадашњег дворца Обреновића у Такову посетиоци музеја у Горњем Милановцу већ познају. Историјски део сада је обогаћен подсећањем и на друге значајне личности које су оставиле траг.

„Кроз причу о Живојину Мишићу, о генералу Спасоју Тешићу, генералу Божидару Терзићу причамо шта је то била Рудничка офанзива, ко је командовао, који су то били Рудничани, таковски обични војници које је признавао за саборце и краљ Александар Карађорђевић”, наводи Марушић.

Нова стална поставка у Музеју рудничко-таковског краја је подсећање на историјско и културно благо али и на свакодневни живот у граду под Рудником, све до 1941. године када је скоро до темеља спаљен.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво