Читај ми!

После акције Полиције и Жандармерије, у Хоргошу мирно

Након полицијске и жандармеријске акције која траје од петка, из Хоргоша и околине склоњено је више од хиљаду илегалних миграната у прихватне центре на југу Србије.

Мир се вратио у село покрај српско-мађарске границе. На улицама нема мигранта. Грађани обављају своје свакодневне послове, а деца сада, кажу, без бојазни иду у вртић и школу.
„Данас је боље зато што има више полиције, нема пуно миграната".
 Ми смо и даље у страху, јер знамо да нису сви мигранти однешени, ми се бојимо да ће се вратити."

„Види се да је сада све у реду. Ти људи још су овде, само их воде са једног на друго место" - кажу мештани.

У општини Кањижа којој припада и месна заједница Хоргош, наводе да су веома задовољни акцијом надлежних државних органа.

„Та акција која је сада урађена свакако је за похвалу и не само тог дана када је почела, него и до данас. Овог момента у центру Хоргоша нема ни једног мигранта. Стварно је нешто што је видљиво и има ефекта", објашњава оберт Лацко, координатор за миграције општине Кањижа.

У импровизованом мигрантском кампу, у шаторском насељу које су мигранти направили на напуштеном салашу, недалеко од граничног прелаза Хоргош, до петка је боравило неколико стотина миграната дневно. Након полицијске и жандармеријске акције овде је десетак новопридошлих миграната.

Грађани Хоргоша и челници општине Кањижа сложни су у очекивању да држава континуирано обезбеди ред и мир на улицама њихових насеља.

„Важно је активно присуство полиције, контролисање таксиста, контролисање капије на „зеленој" граници. Да будемо безбедни у свом селу", каже мештанка Кањиже.

„Безбедност школске деце, чистоћа у граду, здравствена угроженост грађана због огромних количина смећа", Роберт Лацко, координатор за миграције општине Кањижа.

Надлежни поручују да ће акције сузбијања илегалних миграција и кријумчарења људи у наредном периоду бити учестале како би се заштитили животи и имовина грађана Србије.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво