Мештани Велике Дренове чувају сећање на некадашњег поглавара СПЦ патријарха Германа

У Великој Дренови код Трстеника, у селу где се школовао и одрастао, подигнут је споменик патријарху Герману, поглавару Српске Православне Цркве. На њеном трону био је пуне 32 године, до 1990. године, у незахвалном времену за очување православне вере и цркве.

Споменик патријарху Герману, симболично, стоји на темељима звоника старе цркве из 1832. године, у којој је служио његов отац.

Као дечак је са овог места сањао о обнови, већ тада, напрслог храма. То је и остварио шест деценија касније, као поглавар Српске православне цркве.

Протојереј Мирослав Михајловић, старешина цркве Христовог Вазнесења каже да су у обнови храма учествовали и мештани, те да ће 12. августа славити 60 година од освећења.

"Патријарх Герман био је на освећењу, па после 20 година касније. Поклонио је, сваки пут, по неку књигу коју чувамо у цркви са његовим потписом", каже протојереј Мирослав Михајловић.

Чиме се водио вајар 

Аутор скулптуре патријарха, који благосиља сваког ко долази у порту Вазнесењског храма, је завичајац, као и сви окупљени око ове племените идеје.

Академски вајар Драгољуб Драган Димитријевић, аутор споменика каже да је приликом рада узео у обзир време у којем је живео патријарх Герман.

"А било је врло тешко и за њега и за нашу цркву, као и за нашу веру. Он је, међутим, јако добро кроз то време прошао служећи своме народу, а не партији која је била на власти у то време", истиче вајар.

Приписују му се заслуге за обнову Жиче, Студенице, Лазарице, као и за добијање статуса заштићеног добра за многе наше значајне православне храмове у тадашњој Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији.

После 26 година столовања, добио је дозволу за наставак изградње храма Светог Саве у Београду.

Идеја је да се школа коју је похађао, једна од 15 најстаријих у Србији, адаптира у музеј. Приводе се крају и радови на парохијском дому.

Мештани Велике Дренове, на тај начин, одужиће се једном од српских великана, потеклих из најпознатијег села у долини Западне Мораве.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво