После више одлогања, коначно премијера "Тројанки" у врањском позоришту "Бора Станковић"

У позоришту "Бора Станковић" у Врању, прва премијера ове сезоне! После неколико одлагања због коронавируса и повреда глумица,изведено је "Окамењено море" у режији Стевана Бодроже,спој истоимене драме Велимира Лукића и Еурипидових "Тројанки".

Потресна прича о Тројанском рату, његовом почетку и последицама борбе. У првом плану је насиље мушкараца над женама, глас је дат поробљеним женама, да успоставе равнотежу између правде и неправде.

"Те жене могу бити и Тројанке и Српкиње, и из било које друге земље. Исто тако знамо да, иако је то једна безвремена прича, античка трагедија траје и опстаје вековима. Било је важно да када гледамо такве ствари, имамо у виду да се неке  преносе на наше модерно време, " образлаже драматрушкиња Александра Јоановић.

Свако од глумаца има две улоге, Кристина Јањић Стојановић је и Касандра и Ифигенија. Каже да се мало намучила са Касандром. " Стрепела сам  да то лудило које је редитељ тражио није можда доведено до краја. Међутим, пред крај Стеван је рекао да  више од тога  не жели, то је то. И онда сам била мирна," искрена је  је глумица  Кристина Јањић Стојановић.

Бојан Јовановић, глумац и уметнички директор позоришта, оцењује: "Упркос томе што су пробе биле дуге и напорне, цео ансамбл је здушно радио за овај пројекат и на крају смо добили, могу слободно да кажем, одличну представу."

Текст "Окамењено море" Велимира Лукића дуго није рађен, а веома нас се тиче, сматра редитељ Стеван Бодрожа. Истиче одличну сарадњу са врањским позориштем и има само речи хвале за њега.

"Носи са собом једну дивну енергију новог почетка, у себи носи све оно што је ово позориште било већ 100 и више година, у њему су неки људи који могу много тога да дају. И који ће тек много тога дати, што кроз ову представу, већ кроз све представе које долазе," истиче  редитељ Бодрожа.

Ненад Јовић, директор позоришта "Бора Станковић" у Врању, најављује :" У овој сезони, са овом представом ћемо аплицирати за многе националне фестивале, Стеријино позорје, Јоаким Вујић... Ово је представа у коју улажемо много наде."

У све аспекте представе - сценографију, музику, светлосне ефекте, костим уложено је више, а наредно извођење је у фебруару.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво