Читај ми!

Четрнаестогодишњак у снохватици Лазе Костића

За разлику од већине тинејџера, четрнаестогодишњи Вршчанин Давид Бићанин свог идола пронашао је у српском песнику, романтичару Лази Костићу. Не само што је прочитао сва његова дела, већ зна напамет и већи део његовог опуса.

Давид је интересовање за великог српског песника, књижевника и полиглоту изразио када је био трећи разред основне школе. Гледајући Шотрину серију "Santa Maria della Salute", пожелео је да подробније истражи песников живот и стваралаштво. Пет година касније, овај четранаестогодишњак прочитао је не само све што је са Лаза Костић написо, већ и оно што су други писали о Лази, а његових 50 песама научио напамет. Укључујући и његову надужу поему "Самсон и Далила", написану на 20 страна.

"Лаза је био посебан баш због тога што је у сну тражио инспирацију, што је био свој,  то ме је привукло, што је насупрот многим песницима сан за њега био стварост," каже давид.

 У својој фасцинацији Лазом Костићем, Давид је отишао и корак даље. Осим што шест месеци на свом јутјуб каналу објављује снимке у којима рецитује Лазину поезију, сада је по личном сценарију снимио и аматерску мини серију "Ковиљ и Лаза Костић." Осим њега, глумци  су и његови другови из разреда, који иначе не деле Давидово интересвање за Лазу Костића.

"У серији се ради о томе да се он враћа са права, он је докторирао права на латинском, знао је 8 језика. Дакле, он се враћа са студија, пише своје највеће песме , дружи се са Јованом Савићем, Миланком Кирко, и својом сестром Александром. Ми смо  направили драматизацију свега тога," открива Давид.

По узору на свог идола, који је говорио 8 језика, Давид већ сада солидно познаје румунски, енглески и немачки. Часове српског и историје похађа по програму за даровиту децу

 

 

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи