Пописано 118 двораца, вила и летњиковаца – када ће добити нови живот

Министарство културе пописало је дворце и летњиковце којима треба реконструкција, јер жели да уз стручну помоћ из Француске направи студију изводљивости за улагање у 25 објеката. Циљ пројекта је сагледавање стања културно-историјских споменика од којих већина потиче из 19. века.

Због добре локације и пута непосредно уз дворац "Карачоњи" у Новом Милошеву, мештани сматрају да га треба уредити за туристичке, бањске или културне садржаје. Протеклих деценија коришћен је у разне сврхе.

"То је била хемијска индустрија 'Хином', ту сам радио 14 година. Лепо је то, зграда ко зграда није лоша само што је сад већ оронуло, пропало", каже Новица Ћеримовић из Новог Милошева.

Најмлађи дворац у Војводини је "Каштел" код Српске Црње, изграђен током Другог светског рата.

"Садило се воће и виногради су били. И у подруму су била бурад. Ишао сам тамо", наводи Младен Милојевић из Српске Црње, додајући да су подруми били лепо уређени.

Око каштела је 13 хектара земље, а испод издашни извори термалне воде. Општина је припремила и пројекат за потенцијалног инвеститора.

"Власништво земље око овог дворца је наше и сматрамо да смо најспремнији да први уђемо у овај пројекат и да се најлакше реализује цела идеја управо код нас у Српској Црњи", каже Драган Даничић из општине Нова Црња.

Ипак, једино уз помоћ државе дворци би могли да добију нови живот, као што се то десило са Кур салоном у Бањи Ковиљачи, у који је пре две године уложено 200 милиона динара.

"Културно-историјско наслеђе, и материјално и нематеријално, изузетно је значајан сегмент кад причамо о културном туризму, а тај сегмент смо посебно обрадили и издвојили у недавно усвојеном програму развоја туризма Града Лознице", истиче Снежана Перић, директорка ТО Лознице.

Радна група је пописала 118 двораца, вила и летњиковаца. У државној својини су 82, нажалост, већина је у лошем стању.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво