Шабац као Барселона, матуранти праве своју верзију Гаудијевог парка

Ученици Школе примењених уметности у Шапцу раде на изради јединственог мозаика по угледу на једну европску метрополу. Шабац ће тако, по узору на Берселону, имати свој Гаудијев парк – зид украшен мозаиком.

Биће то зид једне генерације у мозаику од разнобојних плочица, али и свих лепих осећања која нас везују за ову школу, и поред године ковида, кажу матуранти Школе примењених уметности који ће својим радовима украсити зид дуг 30 метара. Шабац ће тако, по узору на Берселону имати свој Гаудијев парк од шарених мозаика.

Ана Панић, ученица 4. разреда школе примењених уметности, наводи да су им инспирација били уметници као што су Винсент ван Гог, Фрида Кало, Антони Гауди….

"С обзиром на то да смо матуранти, хтели смо да оставимо неки траг за собом. Инспирација су нам били многи уметници као што су Ван Гог, Фрида Кало, Гауди, имају доста флоралних мотива, доста апстракције, углавном, све је јако шарено", објашњава Панићева.

За захтеван подухват прво су урадили скице, затим уклапају полупане керамичке плочице, лепе газу да би мозаике лакше поставили на зид.

Матурант Никола Бабић каже да су рад на мозаицима почели у септембру прошле године. 

"Ми ово радимо од септембра и требало би да се постави на пролеће, кад буде мало лепше време, радимо обично у пару, пошто је много тешко и другарица и ја смо осмислили да радимо део слике, репродукције Фриде Кало, њене очи и обрве, пошто је она по томе препознатљива", објашњава Бабић.

Досадашње генерације уређивале су кабинете, осликавале ходнике школе и припремале изложбе, али овај подухват је, кажу наставници, посебан.

Мина Ступар, уметнички руководилац у шабачкој Школи примењених уметности, каже да је идеју дао четврти разред образовног профила конзерватор културних добара, а да им се  прикључио и смер за аранжере.

"Поред Гаудија, нашли су инспирацију и у делима Ван Гога, Матиса и осталих експресиониста али и уметника модерне уметности 20. века", додаје Ступарова.

Уз велики мозаик, млади уметници увелико припремају и традиционалну изложбу фотографија коју ће овога пута премијерно видети београдска публика у "Срећној галерији" Студентског културног центра.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво