Читај ми!

Јагодински Зоо-врт чека боље дане

Једини зоолошки врт у Србији јужно од Београда је Зоо-врт у Јагодини. Иако је једна од дестинација са којом је започео развој туризма у том крају прошле године због епидемијских услова било је знатно мање посетилаца. Добра вест је ипак да су све животиње у добром стању.

Иако су многе од 52 животињске врсте колико их је тренутно у Зоо-врту пореклом са афричког континента зима и снег им нису проблем па су ван својих затворених простора и тигрови и лавови за које би претпоставили да им више прија јако сунце. Већина је овде од рођења па су и навикли на ниске температуре и бели покривач.

 

"Најкритичнији су нам додуше примате, рептиле и жирафа, али за те животиње имамо апсолутно добре просторе, грејемо их, температура никад не пада испод 18 степени. Тигровима, видите, не смета, углавном су се добро прилагодиле, нормално водимо рачуна да појачамо мало исхрану да би имале калорије за зимски период." каже Слободан Милосављевић, ветеринар у Зоо-врту.

Прошла календарска година због епидемије била је врло специфична, без школских екскурзија и са смањеним бројем индивидуалних посета. То се свакако одразило на финансијско пословање, али у Зоо-врту истичу да је њихова мисија и брига о животињама.

"Јако се води рачуна о животињама на тај начин што се стварно обезбеђује да сви радници који су у контакту са њима буду максимално и здрави, поготово када је припрема хране у питању, у том делу а што се тиче посетилаца ја се надам да ћемо успети да ову годину дочекамо, ето, са дечијим осмесима и са том радошћу која је изостала претходне године," истиче Ивана Ристић Илић, в.д директора Зоо-врта.

У јагодински Зоо-врт грађани током зиме чешће доносе повређене животиње како би их ветеринари збринули.Најчешће су то соколови, сове, ређе корњаче и змије. Тренутно је на лечењу и један орао мишар са повређеним крилом.





петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво