Бициклистичке стазе Баната, колико може да се пређе за сат и по

Пројектима ИПА прекограничне сарадње, регион Баната је сада бициклистичким стазама повезан са Румунијом и Мађарском. То отвара могућност доласка у Србију већег броја поклоника циклотуризма, али и привредника који би инвестирали у пограничним регијама.

Милорад Ђурић из Зрењанина се бавио веслањем, а већ годинама је заљубљеник у бициклизам.

За њега је вожња бицикла најзанимљивији боравак у природи, а ускоро ће он и бројни други рекреативци бити у прилици да користе нову бициклистичку стазу од места Клек до границе са Румунијом.

Изградња ових 38 километара је последња фаза изградње бициклистичке стазе укупне дужине 75 километара од Зрењанина до Темишвара. 

"У садашњем стању око коронавируса и заразе могу истаћи да је бициклизам сигурно један од најбезнеднијих спортова. Неких 40 километара се пређе умереним рекреативним темпом за сат и по времена", каже Милорад Ђурић.

Пројекат је вредан око два милиона евра и бициклистичка стаза ће бити изграђена дуж насипа на каналу Бегеј. Предност за мештане свих места уз реку, четири у Србији и пет насеља у Румунији.

Ђуро Ђукић из Житишта каже да ће то бити једна туристичка дестинација у сваком случају, а за пецароше лакши приступ обали.

И на северу Баната се интензивно граде бициклистичке стазе. Сада је Нови Кнержевац у потпуности и на овакав начин спојен са Сегедином у суседној Мађарској преко Руског Крстура до прелаза Ђала-Тисасигет.

Горан Попов из Руског Крстура каже да сада може до Кнежевца, до границе, до Ђале. 

"Ова четврта фаза је око девет колиметара, ширина стазе је свуда два метра, а инвестиција је 750.000 евра", рекла је Орос Чила, координаторка пројекта ИПА ЦБЦ Нови Кнежевац.

Осамдесет одсто финансија за нове бициклистичке стазе је из европских фондова, а осим циклотуризма овим пројектом се отвара могућност и привредног развоја.

"Привредници из суседних општина у Мађарској су већ изразили жељу да би они своје привредне делатности желели да прошире и да размишљају о Новом Кнежевцу", каже Орос Чила.

Следећа фаза је изградња одморишта за бициклисте, где се нуди могућност отварања низа трговинских и објеката услужних делатности.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво