Иницијатива за забрану мини-хидроелектрана на ваљевским рекама

У Катастру мини-хидроелектрана у Србији наведено је 12 могућих локација за њихову изградњу на ваљевским рекама Градцу и Јабланици. Одборници једне од опозиционих странака у градском парламенту предлажу да се забрани изградња мини-хидроелектрана, по угледу на Ужице, Бор, Пирот, Краљево и Сокобању.

За изградњу малих деривационих хидроелектрана на подручју Ваљева није упућен ниједан захтев градском Одељењу за урбанизам.

Ипак, двоје одборника Странке модерне Србије предало је иницијативу локалном парламенту да забрани изградњу мини-хидроелектрана да би се тако на време заштитили Градац, Јабланица и њихови екосистеми.

"Локална самоуправа може да не дозволи грађевинску дозволу за те мини-хидроелектране које су испод десет мегавата снаге. Локална самоуправа, Завод за заштиту споменика може да спречи да се уруше споменици, који су споменици природе. Исто тако, одељење које се бави екологијом може да дâ своје негативно мишљење", објашњава одборник Странке модерне Србије у Скупштини града Ваљева Снежана Спајић.

Део клисуре реке Градац држава је заштитила као предео изузетних одлика, богат рибама, птицама и видрама. О њему брине истоимено еколошко друштво.

"Ми смо малтене у свакодневном контакту са Заводом за заштиту природе. Значи, они неће издавати дозволе и услове за градњу централа у заштићеним подручјима. Сад чекамо овај нови закон, па сад видећемо шта ће бити", каже председнк Еколошког друштва "Градац" Драган Димитријевић.

На подручју Ваљева, према катастру Министарства енергетике, уписано је дванаест потенцијалних локација за мини-хидроелектране.

"Никаква градња не би била могућа, јер тај простор није покривен урбанистичким плановима, него само просторним планом. Ако би се и тражило да се на некој од тих локација гради, значи има 13 таквих локација, онда би морао бити рађен детаљни урбанистички план тог подручја, па на основу њега издаване сагласности, информације, дозволе", тврди члан Градског већа у Ваљеву Жарко Ковач.

Србији је потребан одређени проценат електричне енергије из обновљивих извора, али они који се залажу за забрану малих деривационих хидроелектрана, због којих се делови речних токова усмеравају у цевоводе, истичу да је чиста вода ресурс будућности, те је веома важно да се сачува за поколења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво