Школа мала, савремена и век и по стара

Мало је сеоских школа у Србији које се могу подичити дугом традицијом и успешним непрекидним радом дужим од века. Једна таква је Основна школа "Вук Караџић" у драгачевском селу Каони. Ради још од 1868. године.

Смештена на више од пет стотина метара надморске висине, школа на главном сеоском путу, дуже од века и по, прима ђаке под своје окриље.

У згради из 1904. године је већина учионица. Оне су савремено опремљене. Ученици и наставници школу су уредили са посебном пажњом. Зидови су осликани, а свуда су окачени занимљиви панои и дечје рукотворине.

На часу, заједно са ђацима нижих разреда и предшколци.

„Школа је мала, сви се међусобно дружимо, наставници су одлични стварно се труде да нам све објасне“, каже ученик Немања Марковић.

Последњих година средствима локалне самоуправе и Министарства просвете школа је уређена и савремено опремљена. Има 48 ученика и издвојено одељење у Милатовићима.

„Наша школа показује изузетне резултате кад ученици заврше осми разред и кад покажу своја знања на завршном испиту. Пет последњих година ученици показују изузетне резултате. Заиста оно што су наставници закључивали ученицима у дневнику то се пренело и на тест. Уписују жељену школу, средњу школу и пратимо их и даље“, поручује Горица Ђорђевић, директорка ОШ „Вук Караџић“ из Каоне.

Наставница српског језика и књижевности Наташа Главоњић указује да се настава у овој малој школи не разликује нешто превише од школа које имају више ученика.

„Трудимо се да ученицима увек дамо довољно задатака да они стигну да све ураде и увек им дајемо и додатно нешто ако је потребно и ученици се заиста труде да испуне све захтеве“, додаје Главоњићева.

Обогаћен једносменски рад, од ове школске године, деци нуди разне додатне активности. Уче ткање, кување, а физичких активности им не мањка. Већ неколико деценија, близу школе је уређена скијашка стаза.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво