У Средњем Банату само једно село има исправну воду

Две трећине становника Војводине користи здравствено неисправну воду, а на 102 локације у Покрајини је утврђена већа количина арсена у води од дозвољене, наводи се у Стратегији водоснабдевања Војводине. Најлошије стање је у средњем Банату, где само једно село има исправну воду за пиће. Село Радојево има срећу што је најближе Карпатима, па им чиста вода долази из Румуније.

Већина Банаћана не може себи да приушти оно што може Драган Стеванов у селу Радојево - да директно из чесме пије исправну воду. Са чесме у његовом дворишту снабдевају се и Зрењанинци.

„Редовно пијем директно са чесме. Нема никаквих примеса. Узорци се узимају чак и са мојих чесама и носе на испитивање у Зрењанин, у Хигијенски завод", објашњава Драган Стеванов из Радојева.

Мештани овог села имају природне предности, пошто су на самој граници са Румунијом, где се завршава издашна карпатска водоносна жила.

„Имамо једну пумпу где иде хиљаду литара воде у минути. Имамо нека језера под земљом и две цистерне које су уграђене у земљу, од пет хиљада литара. У моменту, када нема струје, укључе се агрегати и воде има сасвим довољно", каже Невенка Бецин, секретар МЗ Радојево.

Водоносни слој у Радојеву снабдева око 800 мештана, а у општини Нова Црња желе да искористе ту погодност и чисту воду из овог села спроведе до осталих пет насеља.

„Имамо пројекат потисних пумпи и цевовода до насељеног места Српска Црња и ако би то успели да доведемо до Српске Црње, да и Српска Црња добије добру воду, повезали бисмо цело по село да повежемо даље", каже Владимир Бракус, председник СО Нова Црња.

Према подацима републичког Завода за јавно здравље, средином прошле године, од 42 контролисана јавна водовода у Војводини, само девет је било исправно. Највише проблема било је у Средњем Банату, зрењанинска вода има повишен ниво арсена. Остали у Војводини имају вишак гвожђа, мангана или амонијака. Најчешћи узроци физичко-хемијске неисправности су повећана мутноћа и боја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво