Судбина праисторијске збирке "Градина на Босуту"

Премештање археолошке збирке "Градина на Босуту" из Шида у Народни музеј у Београду изазвало је бројне коментаре и недоумице у граду. Шиђани желе да вредно културно благо поново буде понос њиховог града и доступно јавности.

Када је 1989. збирка оформљена, није се ни слутило да ће вредни археолошки експонати из праисторије, пронађени на локалитету Градина, бити запечаћени и недоступни јавности. Смештено у 320 кутија, 6.500 предмета из бронзаног и гвозденог доба, након више сељења од галерије до цркве, промена закон о чувању културног добра и надлежности, завршило је у депоу завичајног одељења градске библиотеке. После више од пет година заштите под кључем, археолошка збирка се након потписаног уговора привремено сели у Београд.

 

"Збирка ће бити уступљена, дата на коришћење Народном музеју на период до годину дана у сврхе научног истраживања конкретно кустоса бронзаног доба који се бави периодом који се налази у грађи ове збирке", каже Славица Варничић, директорка Народне библиотеке "Симеон Пишчевић" у Шиду.

"Један део грађе биће искоришћен за пригодну публикацију о којој ће се договорити наше две институције, а један део археолошког материјала послужиће за израду докторске дисертације, цео материјал археолошке збирке биће враћен у Шид, наравно", објашњава Јован Митровић, кустос збирке бронзаног доба Народног музеја у Београду.

Од привременог измештање, свесни значаја и вредности археолошког материјала, потписници уговора кажу, имаће корист и наука и збирка и град. У законитост али и намере сумња дугогодишњи кустос шидске збирке. Због заштите културног добра од великог значаја, обратио се надлежним републичким и покрајинским институцијама.

"Мој страх је да ни за тих годину дана неће остварити нити неки услови, нити ће постојати добра воља да се та збирка врати у Шид, и са стране Београда и са стране Шида", забринут је виши кустос археолог из Шида Радован Сремац.

Уместо збирке и депоа у једну од најлепших зграда у Шиду уселиће се ученици музичке школе. Реконструкција је у току. У локалној самоуправи дилеме, кажу, нема. За вредну археолошку збирку Шид ће наћи место.

"Општина Шид ће у следећих шест месеци да оспособи обнови и реконструише одређени простор у Улици Цара Лазара где ће археолошка збирка, после анализа које ће бити урађене у Народом музеју у Београду, бити враћена у Шид и имаћемо поставку која ће остати за сва времена код нас", каже заменик председника Општине Шид Зоран Семеновић.

Досадашње публикације очекује се да за годину дана замени нова, а нова поставка археолошке збирке из праисторије да буде у близини Галерије Саве Шумановића и Музеја наивне уметности. У част историје и културног наслеђа кажу у Шиду, за коначно решење и на увид свима.

 

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 19. јан 2020, 02:38) - anonymous [нерегистровани]

So what

Sve arheoloske zbirke na teritoriji drzave, bez obzira iz kojeg su mesta, pripadaju drzavi a ne nikako samo jednom selu odakle su potekle. Naravno, Beograd kao naucni centar sa svojim vishim predstavnicima nauke je odgovoran i za naucna otkrica iz svakog sela na teritoriji Srbije. Cemu tolika frka, svi smo nashi. Kolekcija nije prodana, nije ukradena, ona je samo pozajmljena za vishe analize i studiranja. Shid nema te uslove.