Где су одлетели банатски бели лабудови

За време снимања филма "Скупљачи перја", 1967. године, у Србији је било више од милион гусака а данас их је сто пута мање. Где су одлетели, како Лале кажу, банатски бели лабудови?

Не тако давно, широке банатске шорове красила су јата гусака, и готово да није било сеоске куће која није имала своје јато. Травњаке до улице у то време није требало одржавати јер су за то биле задужене гуске. Данас је све другачије.

 

"Овде сам рођен пре седамдесетак година, било је ту пуно гусака, била их је пуна улица, четрдесетак - педесетак гусака имало је скоро свако домаћинство. А данас, данас нема, само комшија Паја то има", каже Лазар Миок из Ечке.

Аготеску Павел један је од ретких мештана који и данас гаји гуске.

"То ми је хоби", каже Павел, уз напомену да ту нема рачунице:

"За мало меса и гушчића, тако када их видим по дворишту у насељу по трави."

Они који се баве гушчарством кажу да гуске нису захтевне за узгајање, а једна гуска може да донесе профит и до двадесет евра, али ни то није довољан разлог да се њихов број повећа.

"То је наш банатски лабуд, он је био толико леп, толико бео, толико чист, нико не одржава тако хигијену колико одржавају гуске. Да ли ће се то вратити, све зависи од тога да ли ће наша стручна јавност која треба да се бави тиме да нађе тржиште за такав квалитети", каже Лука Мијајев из Ечке.

Поред перја, јаја, меса, џигарице, тражени производ је и гушчија маст. Ако питате старије Банаћанке оне ће вам рећи да је то најбољи лек за плућне болести, само треба намазати маст на груди, тако да преноћи.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво