Поглед кроз визир и музика на тестери у крагујевачкој галерији

Прву самосталну изложбу Александра Паунковића "Визири" у крагујевачкој галерији "Артиум", упопунио је уметнички музички перформанс Соње Калајић која је свирала на тестери.

На неколико великих формата, портрета, приказана су деца са аутентичнм визирима - носе чудновате наочари којима им уметник додаје одлучност и озбиљност која можда недостаје у одрастању. Истовремено, постаје њихов чувар.

"Сликајући дете са 3Д визиром, 3Д наочарима, приказујем данашње доба и данашње одрастање", објашњава Александар. "Дете на тај начин лако ступа у контакт са тим, кроз медије и виртуелни свет."

На сликама су верно приказани људи који немају наглашену мимику, посматрач стиче утисак да су њихове очи све време усресређене на њих. Млади стваралац портретима даје живот, као и класичном начину виђења људског лица.

"Она што је мене фасцинирало на овој изложби је сликарева љубав", истиче Маја Живановић, новинар и ликовни критичар. "Ови људи на сликама су стварни, види се сваки детаљ, свака пора, свака длака."

Музички перформанс извела је Соња Калајић, уметница из Београда која је свирала на виолини и тестери што је издваја на српској музичкој сцени.

"Веома је захтевна за свирање и физички и ментално", каже Соња Калајић, "зато што је то инструмент који захтева посебну концентрацију, а и ризичан је због својих зубавца, можете да се повредите."

Након ове изложбе, млади сликар планира да своја дела прикаже и у осталим градовим Србије а у овој години у галерији "Артиум" обећавају још много нових и лепих изложби и перформанса.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи