Тешко доступна села дуж административне границе са Косметом

Општина Куршумлија, једна од највећих али и најсиромашнијих у Србији, прошле године асфалтирала је и уредила више од 100 километара путева. Велики проблем и даље је инфраструктура на сеоском подручју. Најтежа ситуација је у селима дуж административне линије са Косметом, до којих је без теренских возила готово немогуће стићи

У тридесетак села дуж Административне линије са Косметом, има само стотинак домаћинстава. Многи су се одселили у потрази за послом, јер је овде без пута и основних услова за живот, готово немогуће опстати. Најгоре је кажу када затреба лекар.

 „Лети може да се дође зими не може. Не може, нема шансе. Само ако хоће авионом да дођу лекари да нас прегледају", каже Мирко Ковачевић из Преветице.

„Мора много да се иде пешке. Имамо и по шест, седам километара где мора да се оде пешице. Имамо где не могу кола да приђу, а ми у селу немамо двоја троја исправних кола, све их поломисмо по овом питу", објашњва Илија Комненовић, из Матарове.

Како би задржала становништво локална самоуправа ради на сређивању путне инфраструктуре у планинским селима којима због миграције прети изумирање. Протекле године насуто је и асфалтирано више од стотину километара путева, а за више кажу нису имали пара.

„Око 20 милиона динара, сваке године, издвајамо за одржавање локалних путева, нешто иде преко месних заједница, нешто директно преко општинске управе. У сваком случају, нема довољно средстава за максимално одржавање путева, али имамо помоћ Владе Србије", очекује Радољуб Видић, председник Општине Куршумлија.

 За асфалтирање путева на овом простору општина је издвојила још 150 милиона динара, док је држава за уређење 50 километра пута дуж Административне линије са Косметом, у протеклој години, уложила 100 милиона. До 92 села куршумлијске општине води 800 километара локалних некатегорисаних углавном планинских путева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво