Лепота Луњевачке шуме угушена смећем

Луњевачка шума, некад омиљено излетиште мештана, сада је једна од дивљих депонија. Луњевци су је чистили неколико пута, али без успеха - гомила ђубрета је сваки пут све већа.

Луњевац, село познато по пространој шуми бора, цера и храста. То је место одмора, рекреације, такмичења, тренинга. Али, њену лепоту нарушавају пластичне гајбе и кесе, картонске кутије и остало смеће које се накупило за мање од два месеца.

"Највећи проблем је што се по целој Луњевачкој шуми баца смеће, не само на том једном месту где га има највише него баца где ко стигне", каже један мештанин.

Луњевчани траже решење. Милош Радојковић, председник Савета Месне заједнице Луњевац каже да планирају да поставе ловачке камере:

"Да видимо ко то баца смеће, тачније које продавнице то бацају, али и физичка лица, да се то спречи, да се пишу кривичне пријаве."

Иначе, Смедерево је некад имало 37 дивљих депонија. После постављања надзоних камера, тај број је смањен. За све оне који одлажу смеће на местима која за то нису предвиђена, предвиђене су новчане казне.

"Град планира и реализује акције уклањања дивљих депонија са јавних и зелених површина. Заправо треба деловати у том смислу, односно апеловати на људе да крену од себе, од свог најближег окружења како би унапредио позитивно деловање на животну средину", наводи Тања Крчум, руководилац Групе за заштиту животне средине у градској управи Смедерево.

Када временске прилике буду повољне, мештани и локална самоуправа, поново ће очистити Луњевачку шуму, надају се, трајно.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво