Некадашња школа претворена у музеј

Житељи села Грачац код Врњачке Бање одлучили су да реновирану зграду некадашње школе, која датира још из 1818. године, претворе у музеј. Прикупили су и поклонили вредну историјску грађу, старе предмете и уметничка дела за прву поставку која је приређене уз помоћ кустоса из Замка културе из Врњачке Бање.

Зграда некадашње сеоске школе у Грачацу први пут се спомиње у списима Вука Стефановића Караџића. Реновирана је 2015 године и у пуном сјају дочекала два века постојања.

„Када смо сазнали за историјат њен решили смо да направимо музејски део који ће служити за сакупљање старих експоната" каже Горан Ђуровић, пред. МЗ Грачац.

Најагилнији у сакупљању старих предмета био је Мирослав Ђуровић . Многе напуштене куће у селу, тврди, потичу из доба краља Милана и у њима се још увек могу пронаћи ствари које су некада људи користили попут верига за бакрач који се држао изнад ватришта.

„Ја и моја породици и истомишљеници у селу већ десетак година скупљамо такве старе предмете по кућама где нам неко поклони или где нас ко позове. Да сачувамо од заборава наш начин живота и начин живота наших очева, наших дедова" истиче Мирослав Ђуровић, село Грачац.

Етно збирка још увек се прикупља. Намена неких предмета открива се уз стручну помоћ кустоса Јелене Боровић Димић која је учествовала у сакупљању, класификацији и документовању прве поставке.

„Овај музеј је настао тако што су људи схватили да треба да очувају своје наслеђе. Значи код народа је сазрела свест о сопственом идентитету и да они треба да га покажу" истиче Јелена Боровић Димић, кустос у Замку културе.

Музеј се налази до цркве која је статија чак и од Жиче. Како потиче из доба Немањића одлучено је, уз благослов жичке епархије, да се у средишту будућег духовног и културно-историјског центра подигне споменик Светом Сави у природној величини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи