Четири деценије хорског певања

У свету је ова седмица у знаку хорског певања. Уз Црквени хор „Бранко", Градски хор „Рузмарин" најдуже траје у Лесковцу. После готово 40 година, умало да се угасе. Захваљујући новом диригенту, наставили су да негују српску изворну, духовну и староградску песму. Уверила се у то синоћ и публика.

Основао је Камерни, па хор Абрашевића, заједно са колегом Вангелом Бадулијем и Рузмарин .Име професора Бранка Цонића неизоставно је у причи о хорском певању у Лесковцу.

„Мислим да сам ја много дао Рузмарину као диригент и самим тим и Лесковцу, јер смо ми много наступали, много путовали и много концерата давали" каже Бранко Цонић, професор музике.

Диригентски штап је одложио, али његови аранжмани трају. Још у "Рузмарину" има Цонићевих и ђака и певача. Мирјана Цакић за готово 40 година није пропустила ниједну пробу.

„Заиста једна велика љубав, било шта и на послу сам радила и поподне и све трчим одмах на хор. Волим песму" истиче Мирјана Цакић, солиста Градског Хора „Рузмарин".

Они су учитељи, економисти, правници, инжењери, пензионери. Неједнаких су и година. Жар са којом певају их повезује.

„Кренула сам са другарицом која је заправо дошла да пева у хор. Када сам ја видела каква је атмосфера овде и како је друење и какву енергију имају ови људи који су дупло па чак и више старији од мене, рекла сам то је то" истиче Марија Јанковић, члан Градског хора „Рузмарин"
„Чланови хора који воле ту врсту музике због тога су и они ту да презентују ту песму,ту старосрпску песму да се сачува од заборава", наглашава Драган Цакић, председник Градског хора „Рузмарин"

Бројна путовања, успеси, пријатељства, стали су у 36 година постојања. Умало да ту буде тачка. Професор Томислав Ђорђевић, био је довољно спреман за изазов. На чело хора стао је јесенас.

„Одговорност је дошла сама са задовољством тако да ту не бих могао да повучем неку црту која би могла да одвоји једно од другог" каже проф. Томислав Ђорђевић, диригент.

Шта искуство, љубав и јака воља за кратко време чине показали су на традиционалном годишњем концерту.Остају чувари старих истинских музичких вредности. Уосталом рузмарин је у Срба симбол верности и успомене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво