Мултиетнички плес у Медвеђи

„Плешимо заједно" назив је пројекта који је у Медвеђи реализовало удружење "Вез", уз подршку Координационог тела за југ Србије. Деца српске и албанске националности учећи плесне игре прескочила су многе баријере и предрасуде. Први мултиетнички плес изазвао је велико интересовање, па је сала Културног центра у Медвеђи била препуна.

Вежбали су заједно скоро два месеца. Девојчице и дечаци српске и албанске националности. Обраћали су пажњу на сваки корак, на ритам. Било је напорно али су деца, једноставно, уживала.

Медини Беић из Медвеђе отићи ће кући са лепим утисцима."Било је много лепо. Овде има пуно другара и другарица. Много ми се свиђа", каже она.

И Даница Анђић је из Медведје, каже:"Сви смо исти!"

Марко Живић, кореограф „Деца су у почетку била мало неспретна, бојажљива, али како је време одмицало постајала су све сигурнија", каже Марко Живић, кореограф.

Први мултиетнички плес изазавао је велику пажњу. Прави потез Удружења "Вез" и Координационог тела за југ Србије, које је подржало овај пројекат.

"Имамо у удружењу око стопедесеторо деце", каже Бојана Лакушић из Удружења "Вез". "Овог пута смо укључили и албанску заједницу и са њима је било право задовољство сарађивати."

„Месец и по дана су се дружили заједно, провели време, играли се, учили неке битне ствари што се тиче националности и прешли неке баријере које су раније имали једни о другима", каже Рахим Кусуми,   учитељ.

У Културно-уметничком друштву "Вез" истичу да је ово само почетак. За петанестак година, на својим наступима представили су богату традицију овог краја, на концертима широм Србије и Европе као гости наше дијаспоре. Пред њима је нова мисија. Да кроз плес, игру и музику промовишу заједништво и мулетничност своје Медвеђе.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво