Светски дан планина

Данас је Светски дан планина. Најближа планина Врању је Бесна Кобила, налази се око 40 километара од града, њени потенцијали нису довољно искоришћени. Туристичка организација и Планинарско друштво "Железничар 2006" из Врања организовали су боравак ученика, шетњу стазом кроз планинске пределе ове планине, да промовишу природне лепоте.

Од Планинарског дома до највишег врха Бесне Кобиле је 6 километара, надморска висина од око 1400 до 1922 метра. Ту стазу прешли су ученици, наставници, извиђачи, планинари из Врања, који воле природу.

Богдан Ристић, начелник Одреда извиђача "Сима Погачаревић",каже: "То је љубав која не може баш да се објасни, нешто што је код човека урођено. Наравно, земља је настала пре бетона, тако да је то нешто што човека вуче."

"Бесна Кобила има велики потенцијал који је неискоришћен и лепо је да, кад год нам се укаже прилика искористимо да на један диван начин помогнемо себи и свом здрављу", каже Милица Станковић, ученица Гимназије "Бора Станковић". 

За планинарење је потребна физичка кондиција, али пре свега посебна опрема за заштиту, безбедно и слободно кретање у свим временским условима. На Бесној Кобили постоје уређене пешачке стазе.

Станиша Марковић, Планинарски клуб "Железничар 2006" каже: "Овде у планини битна је квалитетна опрема, од ципела до капе, одеће и све остало. Нема лошег времена, само лоше опреме."

Један од добрих познавалаца Бесне Кобиле је и Србољуб Николић, новинар и планинар:

"Бесна Кобила није тако захтевна јер се полази са велике надморксе висине. Има много тежих пешачких тура у нашој околини које смо ми обележили као планинари, а сваки врх је изазов и прича за себе."

О опреми, планинарењу, понашању у природи, туристичким вредностима Бесне Кобиле разговарали су млади из Врања и планинари.

Ана Костић, Туристичка организација Врања,каже: "Планинске реке, близина Врањске бање, два језера - Првонек изнад бање и Лисинско језеро. Али свакако не смемо занемарити богатство флоре и фауне, односно биодиверзитет на овој планини."

Бесна Кобила најпосећенија је током јануара и фебруара, места у Планинарском дому су већ резервисана за новогодишње празнике, а снега још нема довољно за зимске активности.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи