Три деценије имагинарног сликарствa Зорана Круља

Лесковчанина Зорана Круља, ликовни критичари сврствају у ред најбољих српских мајстора имагинарног сликарства. Три деценије његовог стваралаштва, обележила су три необична циклуса и многобројне награде.Изложба његових слика отвара се вечерас у лесковачком Културном центру.

"Ко не зна да барата цртежом не може да се бави уметношћу," каже сликар Зоран Круљ, рођени Подгоричанин кога је љубав довела у Лесковац пре четири деценије. Требало је храбрости да у време санкција и инфлације остави оловку, лењир и посао архитекте и закорачи у свет сликарства.Тада као омаж архитектури са много симболике настају кофе.

"Сад сам задњих година увео и људе који вуку те кофе који се боре са тим кофама и то је сад мало прешло у једну социјалну тему," каже сликар Зоран Круљ.

Између лепог, поетског и горког, суровог Круљ смело спаја неспојиво у циклусу "Отпад". Истражује и комбинује реализам, карикатуралност, имагинацију. Ту су и успомене на детињство и родни крај. Морнар је неизоставан на сваком платну.

"Најважнија тема којој сам се посвећивао је однос савремене цивилизације према човеку. Све што сам у оквиру сликарства предузимао по мени и по другима било је веома храбро. Ја сам врло лако правио те резове," објашњава сликар Зоран Круљ.

Излагао је од Сеула до Уједињених нација. За велики таленат, јединствен ликовни израз стигла су и многобројна признања из земље и иностранства. Његово име је у едицији 70 најбољих сликара фантастике у свету.

"Мислим да сам оставио за сад неки траг али то је само један мали подстицај да ја развијам ово што радим и даље," каже Зоран Круљ.

Од прве изложбе и награде на Октобарском ликовном салону под куполама лесковачког Културног центра пролетеле су каже Зоран три деценије. Ево га поново на истом месту да са новим делима, пријатељима и љубитељима ликовне уметности обележи јубилеј.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво