Ђаци из Врања угостили вршњаке из Белгије, Холандије и Албаније

Преко пројекта размене ученика, врањска гимназија "Бора Станковић" угостила је младе из Белгије, Холандије и Албаније. То је узвратна посета шездесеторо ученика и студената, који ће боравити у Врању до краја седмице.

Музички програм за добродошлицу, а затим упознавање кроз квиз и игру. Омладинци из Белгије, Албаније, Холандије и Србије већ размењују искуства, планирају заједничке пројекте.

"Причамо једни другима о различитим активностима, о томе шта радимо у својим земљама. Највише о оснаживању девојчица и младих, то нам је примарно", каже Деа Хоџа, ученица из Албаније.

"Ово је одличан пројекат. Када смо дошли у Врање, видео сам да овде има дивних људи, свиђа ми се што сазнајемо више о Србији", наводи Герси Кереци, ученик из Албаније.

И гимназијалци из Врања боравили су у европским земљама. Петоро ученика учествовало је на Светској конференцији за социјално и финансијско едуковање младих у Амстердаму.

"Било је посебно искуство имајући у виду да смо упознали многе људе који би нам помогли у даљем раду", наводи Сташа Цветковић, ученица Гимназије "Бора Станковић" у Врању.

"Битно је да учествују млади људи који су радознали и имају различите идеје. Ми им помажемо да сазнају које могућности имају и како да напредују", објашњава Мено де Врис из Холандије.

Пројекат размене младих организује удружење "Помоћ деци", у сарадњи са врањском гимназијом.

"Млади људи се разумеју, где се сретну њима треба мало времена да нађу заједнички језик и да се друже. А корисно ће бити свима", сматра Светлана Глодић, удружење "Помоћ деци".

"Да бисмо разменили искуство и по питању наставе, ова размена има један образовни карактер, културолошки, међународни. С обзиром на то да имамо информацију да многи наши ученици су већ студенти у Холандији", каже Сузана Мишић Станковић, директорка Гимназије "Бора Станковић" у Врању.

Ученици и студенти разговараће о омладинском активизму, раду ђачког парламента, школском систему, видеће и знаменитости Врања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара