Предузетнички дух ариљских средњошколаца

У Средњој школи "Свети Ахилије" у Ариљу дванаест година ученичке компаније постижу запажене резултате на такмичењима у држави и иностранству. Неке њихове идеје нашле су и практичну примену, због чега ће школа ускоро добити и Регионални развојни иновативни стартап центар.

Ариљски крај краси предузетнички дух који се, по свему судећи, шири и ученичким компанијама Средње школе "Свети Ахилије".

"Наша компанија се бави производњом и продајом аутоматизованих система за наводњавање биљака са даљинским управљањем", каже Раде Вранешевић из компаније "Реин дроп".

"Помоћу тајмера можемо наместити датум и време када ће се систем пустити у рад, а помоћу СМС релеја можемо послати поруку где год да се налазимо, да би се систем укључио или искључио," наводи Урош Савић из компаније "Реин дроп".

"Члан сам ученичке компаније ‘Брикет компани’". Компанија је конкретно правила брикет од папира који се користи за огрев, уместо угља или дрва", објашњава Давид Јојић.

"Нажалост, сведоци смо отмица, поготово деце, а компанија је смислила овај производ, који једноставним притиском само на дугме, шаље информације о тренутној локацији изабраним бројевима телефона", каже Тијана Ичелић из компаније "Фајнд ми".

"Доста добро они послују, стварају од идеје до коначне реализације и продају те своје производе, тако да могу и да зараде", објашњава менторка Нада Стевановић.

Захваљујући инвентивности ариљских средњошколаца, Министарство за иновације и технолошки развој финансираће изградњу Регионалног иновационог стартап центра, први који ће радити у оквиру неке школе у Србији.

"Да се увежемо још више са локалном привредом и што је, ево за школу важно, као једна будућност да покушамо да то искористимо као потенцијал да проширимо и образовну понуду школе", каже Братислав Ђорђевић, директор Средње школе "Свети Ахилије" у Ариљу.

Средњошколци из Ариља доказали су да младима у Србији не мањка идеја, али да им је ипак потребна помоћ да ту инвентивност искажу у својој земљи, доприносећи развоју државе, а не ван њених граница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво