Радосав и у пензији за воланом камиона

На граничним прелазима према Европској унији, теретна возила чекају све дуже. На Хоргошу је, међу возачима, и један пензионер коме километарске колоне, чини се, не сметају баш много.

Радосав Урошевић из Шапца има 70 година, а за воланом је провео пола века. Иако је пензионер, ради и даље.

„Ми смо тип људи које не држи место. Ја сам пензионер, кад сам почео кући да будем, будем седам дана, онда почнем да режим и на псе у дворишту, а камоли на укућане, не могу још код куће“, каже Радосав Урошевић, професионални возач камиона у пензији.

Чудно је да теретњаци, и поред свих технологија 21. века, толико чекају пред европским границама: „Лично мислим да су криви људи из Европске уније. Они једнако тврде о брзом протоку робе и капитала, а у ствари овде успоравају. Најупрошћенија царина у Европи је српска царина. Тамо предаш папир, два минута, завршили сте и одлазите даље“, каже Радосав.

Модерни камиони возачима су пружили конфор за вишедневни боравак.

„Ето кревета, ту је фрижидер, ту је остава, ту је храна, мало номадски живот. Отишла је та технологија, то су камиони са модерним грејањем. Код мене су сад 23 степена“, наводи Радосав Урошевић.

Радосав признаје да возачи камиона добро зарађују, али да их губљење времена на граници и веће зараде терају у иностранство. Ипак, он има добар разлог што остаје у Србији.

"Своја кућа – своја слобода, и за много мање пара волем да будем ту. Свој сам на своме!", закључује Радосав Урошевић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 08. дец 2019, 19:36) - anonymous [нерегистровани]

Nezaposlenost

Penzioneri treba da prestanu da rade nekadašnji posao, da bi i mladi ljudi zapošljavali.