У Лесковцу пропада кућа хероја Косте Стаменковића

Лесковац је град дуге и богате традиције са бројним споменицима посвећеним личностима, важним догађајима и ратовима. Последњих година многи су почели да пропадају. Међу њима је и кућа народног хероја Косте Стаменковића, којој је неопходна хитна реконструкција.

Кућа народног хероја Косте Стаменковића лако је могла да доживи судбину куће у центру Лесковца од које је остала само спомен-плоча која и даље подсећа Лесковчане да су се у њој за време окупације одржавали састанци месног комитета.

Дуге бирократске процедуре, неразјашњени имовински односи довели су до тога да, иако је обезбеђен новац, реконструкција још није започета.

„Сутра се расписује јавна набавка која ће у најкраћем могућем року бити урађена и негде шеснаестог ћемо имати отварање тих понуда које буду дошле“, каже Верољуб Трајковић из Народног музеја у Лесковцу.

А лесковачки народни трибун нема мира ни у центру града. Његов монументални споменик због изградње трга биће померен.

Двадесетак метара даље споменик ослободиоцима подигнут 1926. године још одолева зубу времена, али једва. Постамент је оштећен, слова скоро невидљива, па слика не служи на част потомцима великих ратника.

Скупштина града донела је 2015. године одлуку о подизању и одржавању споменика и спомен-обележја. У њој стоји да је Завод за заштиту споменика културе у Нишу одговоран и за подизање нових и одржавање старих. Део одговорности има и локална самоуправа.

„Комунална полиција може да дâ иницијативу, иницијативу наравно може и Завод за заштиту споменика, али и Комунална полиција уколико види на терену да је неки споменик оштећен“, наводи Саша Младеновић, шеф Одсека за друштвене делатности.

Када се узме у обзир чињеница да Лесковац има само пет комуналних полицајаца и обим посла запослених завода у Нишу, јасно је због чега споменици изгледају како изгледају и да се чисте и делимично одржавају само када се приближе неке годишњице.

Да не говоримо о много дубљем проблему односа школа према локалној историји и личностима које су задужиле Лесковац, а немају ни улицу. Недостатак стратегије довео је до тога и да ће борци који су дали своје животе за одбрану отаџбине 1999. године спомен-обележје, како ствари стоје, добити тек наредне године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво