Помоћ старима и немоћнима – волонтери у здравству

Данас се обележава Међународни дан волонтера. Црвени крст је организација која окупља највећи број волонтера, око 60.000, више од половине су млади људи, укључени у разне акције здравственог и просветног система.

Прича о једанаестогодишњем дечаку из Куршумлије који током лечења у болници није имао посете, с једне стране говори о тешком животу сиромашних, а с друге о хуманости ученика и здравствених радника. Жеља да помогну везана је за волонтере. Врањанци чувају успомену на жене Шкотске, које су, пре сто година, лечиле више стотина болесника, на добровољној бази. У акцијама здравствених центара учествују волонтери Црвеног крста.

„Волонтери унутар болница, што је случај и у панчевачкој болници, нису препознати као неко ко је болници потребан“, каже Милица Тодоровић из панчевачког Црвеног крста.

Помажу старијима, немоћнима, на терену, у домаћинствима. Крушевачка болница има специфичан вид волонтеризма.

„То је обављање стручне праксе без надокнаде, то се спроводи за све профиле здравствене струке, и то је услов за полагање стручног испита“, каже др Весна Стевић Гајић, директорка крушевачке болнице.

У Црвеном крсту највише је младих волонтера у локалним срединама. Ведрана и Лана су волонтерке већ годину дана, а и данас помажу.

„Волим медицину, најчешће разговарамо са добровољним даваоцима крви. Кажемо им како то није страшно, како је игла велика, али не боли“, прича волонтерка Вердана Додић.

„Једноставно волим да помажем људима и занимљиво ми је све то“, додаје волонтерка Лана Костић.

„Волонтери се едукују за различите сфере, уз помоћ Црвеног крста Србије. Након тих обука, заиста добијамо квалитетне волонтере, који врло често касније помажу око вршњачке едукације“, каже Томислав Стефановић из Црвеног крста Врање.

Волонтери се обучавају за акције прикупљања крви, пружање прве помоћи, промовишу хумане вредности, толеранцију, ненасиље.

број коментара 0 Пошаљи коментар