Правила лова

За последња 2 месеца ове године на територији Врања у лову је страдао један ловац, а један је тешко рањен. Постоје правила која се односе на безбедност ловаца, на понашање током лова, ношење оружја и опреме, али до несрећа долази непажњом.

У лову је на првом месту, пре одласка у ловишта, да се формирају групе са вођама, контрола ловаца и исправност опреме и оружја. Ловачку пушку не може да поседује нико ко није прошао лекарски преглед.

"Такође неопходна су потврде о испуњености услова за добијање ловне карте и о ношењу оружја, наравно из полиције", објашњава Никола Вељковић, управник ловишта у Бујановцу

Ловачко удружење "Голуб" постоји 85 година, забележена је једна несрећа у лову пре седамдесет година.

"Од тада, ништа се није десило тако, јер стављамо велики акценат на безбедност наших ловаца, зато смо и забранили ношење маскирних, војних униформи. Наши ловци морају да буду обучени једнобојно", каже Ненад Костић, председник ловачког удружења "Голуб".

Да би ловац могао да лови и изађе у ловиште мора да буде обележен, односно да носи флуоресцентне прслуке такозване маркере.

Ловачко удружење је мултиетничко, ловци су Срби и Албанци. Има 450 чланова подељених у четири секције. Ловци у лову морају да буду удаљени једни од других.

"Негде око стотинак метара и то да буду на видним местима, а не у жбуњу и у шуми да не би дошло до рањавања. Пушка се носи обавезно окренута или према земљи или увис", објашњава Јадран Ђорђевић, секретар ловачког удружења "Голуб".

Ловце на терену контролишу и ловочувари.

"Ловац мора да има оружани лист, личну карту и дневну дозволу за излазак за тај дан коју ми редовно погледамо и потпишемо, ако то нема одстранимо га из ловишта и следује му казна", каже Светислав Станковић, ловочувар.

Казне за непоштовање прописа у лову су од три до пет хиљада динара, укор и искључење из лова и ловачког удружења.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво