Медијска невидљивост особа с инвалидитетом

Један од проблема са којима се суочавају особе са инвалидитетом је њихова "невидљивост" у медијима. Шта у Чачку раде да то промене, како их припремају да још док су млади да пробију својеврсну блокаду у медијима, наша екипа забележила је у школи за основно и средње образовање "Први новембар".


"Ја бих волела да има више емисија на телевизији о мојим другарима из школе", каже Тијана Милосављевић.

О медијима, о томе како да разговарају са радијским и телевизијским репортерима ученици ове школе уче на радионицама које до сада нису имали прилике да похађају.

"Ја сам научила да разговарам са вршњацима, са ТВ-ом, једноставно мени је много лепо овде и са вама да се дружим", истиче Радица Рајчевић.

Више разговора у медијима о особама са инвалидитетом значило би и родитељима.

"Да поједини људи више обрате пажњу на ту децу да их не гледају сви са презиром или са неким домунђавањем између себе јер се лоше осећају И деца И родитељи. Чисто да се подигне свест људи о томе и о тој деци", наглашава Лидија Мојсиловић.

Да нешто промене у медијској невидљивости особа са инвалидитетом одлучили су у редакцији чачанског радија, емитујући прилоге које припремају и ученици.

"Не само што смо научили децу која иду у школу ‘Први новембар’ неким знањима и вештинама како да се представе у медијима већ смо и ми, као редакција, научили заиста много од њих", каже Марина Глишић, директорка Накси џокер радија у Чачку.

"Ми већ имамо свој часопис ‘Шосон’, поред наставника укључени су и ученици, са својим активностима, односно причама, тако да у сваком случају имамо децу која могу да буду укључена и које ћемо, наравно, све више укључивати", истиче Милорад Ђондрић, директор школе "Први новембар".

Најчешће се говори о изузетним спортским резултатима особа са инвалидитетом, али они свакако заслужују простор у медијима и када је реч о осталим проблемима са којима се свакодневно суочавају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи