Лесковачка библиотека сведок живота вароши 140 година

Читалачки живот у Лесковцу заживео је одмах после ослободјења од Турака. На иницијативу градјана Читаоница је основана у лето 1879. године. Свечаном Академијом и представљањем Монографије, Народна библиотека „Радоје Домановић",у том граду, данас је обележила 140. родјендан.

Оно мало сведока рађања лесковачке Библиотеке брижљиво је потхрањено. „Историја Сербие" Симе Милутиновића Сарајлије из 1837. најстарија је драгоценост. Сведочи о првим данима слободе после вишевековног ропства, интелектуалној снази водећих људи вароши лесковачке, на челу са гимназијским професорима који оснивају читаоницу са само 12 књига.

„Имате с једне стране кафану, са друге стране имате ковачницу, у средини имате библиотеку и читаоницу. Колико се могло прочитати ту,закључите сами", каже Мирослав Каранфиловић, историчар.

Делила је читаоница судбину својих грађана: ратна страдања, бомбардовање савезника, идеолошка уништавања книга.Темељи институционализованог библиотекарства постављени су 1953. Привилеговано и одговорно и данас се осећају библиотекари.

„Јесте лепо радити међу књигама и радити са људима који воле да читају и којима је књига неопходна и којима књига значи за свој рад", каже Маја Југовић, библиотекар.

Стручни и и увек љубазни, каже педијатар у пензији Драгица Милутиновић, као читалац, део ове приче више од пола века.

"155.000 наслова смештено је у електронску бази и део је система КОБИС.Свакодневно расте и развија се најстарија лесковачка установа културе" истиче Драгица Милутиновић, члан Народне библиотеке

„У години јубилеја библиотека је подржана од Министарства културе и информисања и Министарства правде, као и од локалне самоуправе. Тако да смо ове године реализовали 5 пројеката од бих издвојила пројекат електронске учионице, пројекат снимања аудио књиге на лесковачком дијалекту" каже Весна Илић, директорка Народне библиотеке „Радоје Домановић" Лесковац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво