Додир свиле - љубав на први поглед

Весна Максимовић је пре 20 година, због инвалидитета морала да се одрекне позива и посла инжењера. Али је нашла другу велику љубав: од тада је насликала око 600 слика на сировој свили и објавила 3 књиге поезије. Синоћ је отворена њена прва самостална изложба "Додир свиле", у галерији Народног музеја у Крагујевцу.

Весна је инжењер машинства, али је са само 28 година морала је у пензију због инвалидитета који је наступио после порођаја и пет операција карлице, након тога. Тада је одлучила да живот настави креативно и, како каже, догодила се љубав на први додир са свилом.

"Важно је радити и бити стрпљив, годинама се усавршавати и, на крају, сачекати прави тренутак да кажете оно што имате", каже Весна Максимовић.

Израђује и осликава уникатне лампе, накит, напише и по коју песму. Ипак, додир свиле је каже чини живом. И то је показала својом првом самосталном изложбом.

"Организовање моје прве самосталне изложбе слика на свили је карика која је недостајала свих година у мом креативном стваралаштву", истиче Весна.

"Реч је о радовима на свили израђеним у техници батика, индонежанској традиционалној техници која је код нас ретка али се најбољи радови израђују управо у њој. Весна се за то одлучила након једне радионице и сада свој рад изражава у тој визуелној уметности", објашњаваЉубица Јелисавац, историчарка уметности.

Свилене ешарпе и мараме, осликане различитим техникама, покривају, откривају, оживљавају у додиру са кожом, али - пре свега - испуњавају радошћу живот крагујевачке уметнице.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво