Озими усеви у Мачви ишчекају снег

Због суше, сетва пшенице у шабачком крају је каснила, а обрада земљишта је била тешка. Неубичајено топла јесен погодовала је ницању озимих усева, али и развоју болести биљака.

На већини парцела у шабачком крају, пшеница је посејана ван оптималног рока. Сетва се одужила, али је усев добро никао.

"Углавном се каснило са сетвом, у првој декади октобра је јако мало људи посејало сви су чекали да падне нека киша. Онда је већином народ посејао у то суво, што се није испоставило као лоше. То жито је најнормланије никло, једнако је сада кад га погледаш" каже Филип Драгојевић, пољопрвредик из Шапца.
Температуре у минусу и снег сада су потребни озимим усевима, кажу пољопривредници који пшеницу углавном сеју само због плодореда.
"Сад, пред мраз, би било добро да падне снег, да га чува од тих мразева, ако их уопште и буде. Ми то на ситно сејемо, два три хектара, ретки су људи који сеју 50 - 100 хектара, то је баш ретко да би се то исплатило. Једино због плодореда'', додаје Драгојевић.
Неуобичајено топло време допринело је расту биљака, али и развоју болести. Савет ратарима је да редовно обилазе парцеле.
"Дошло је до појаве пепелнице, напада лисних ваши и цикада које нису пожељне на усевима, јер су преносиоци вируса. Пожељно би било да буде тај снежни покривач, као и овај мраз који је претходно био и пресекао те нападе, и штетне последице вируса и болести. Светлана Златарић, Пољопривредна саветодавна стручна служба.
Топла јесен покренула је вегетацију многих биљка. Време је преварило и воће. На прагу зиме, засади изгледају као у рано пролеће.Остали аутори: Дејан Драгојевић Бранимир Цветковић
број коментара 0 Пошаљи коментар