Грађани Лознице забринути због неочишћеног корита Штире

Нашој редакцији обратили су се грађани Лознице чија се домаћинства налазе уз корито Штире, у непосредној близини центра града. Они тврде, да је корито у лошем стању, а указују и на проблем топловодних цеви испод моста.

Реч је о грађанима чија су домаћинства у поплавама 2014. година била плављена, управо, како тврде, због неочишећног корите реке. Они, кажу, да је корито затрпано наносима муља и траве, али су указали и на проблем, који се много дуже не решава, а то је компезатор од топловода који се налази испод моста, а који смањује проток воде приликом високог водостаја.

"Треба га обновити да га очисте пре него што падну јаке кише да би дошло до нових поплава, они обично сачекају да поплаве буду, па онда се сете и дођу тада да чисте", каже Митар Драгићевић из Лознице.

"Може се видети овде испод моста цеви за грејање могу се видети са тим лирама, компезационим цевима које заузимају кад киша падне половину корита реке и то је био највећи узрок поплава 2014. године, јер је половина моста била закрчена које каквим смећем које је вода донела", каже Јован Радишић, из Лознице.

У предузећу "Србијаводе" за РТС, кажу, да је утврђено да проблем око компезатора испод моста постоји, као и да сам мост својим профилом смањује протицај воде, нарочито услед поплавног таласа. Они наводе да је неопходно да надлежне институције за објекте путне привреде уклоне ову слабу тачку одбрамбене линије.

Када је реч о чишћењу корита, у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, кажу, да грађани немају разлога за забринутост и да се корито Штире налази у задовољавајућем стању.

"Ове године је било слабо падавина, мали ниво реке Штире и нормално је да вегетација расте и буја, али она не представља, значи протицајни профил за велике воде је потпуно отворен да може да прими и спроведе даље до реке Дрине", наводи Драган Тадић, републички водопривредни инспектор.

Река Штира спада у водотокове првог реда, налази се у Оперативном плану одбране од поплава, а надлежне институције, кажу, да је редовно одржавају у складу са расположивим финансијским средствима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво