Грађани Лознице забринути због неочишћеног корита Штире

Нашој редакцији обратили су се грађани Лознице чија се домаћинства налазе уз корито Штире, у непосредној близини центра града. Они тврде, да је корито у лошем стању, а указују и на проблем топловодних цеви испод моста.

Реч је о грађанима чија су домаћинства у поплавама 2014. година била плављена, управо, како тврде, због неочишећног корите реке. Они, кажу, да је корито затрпано наносима муља и траве, али су указали и на проблем, који се много дуже не решава, а то је компезатор од топловода који се налази испод моста, а који смањује проток воде приликом високог водостаја.

"Треба га обновити да га очисте пре него што падну јаке кише да би дошло до нових поплава, они обично сачекају да поплаве буду, па онда се сете и дођу тада да чисте", каже Митар Драгићевић из Лознице.

"Може се видети овде испод моста цеви за грејање могу се видети са тим лирама, компезационим цевима које заузимају кад киша падне половину корита реке и то је био највећи узрок поплава 2014. године, јер је половина моста била закрчена које каквим смећем које је вода донела", каже Јован Радишић, из Лознице.

У предузећу "Србијаводе" за РТС, кажу, да је утврђено да проблем око компезатора испод моста постоји, као и да сам мост својим профилом смањује протицај воде, нарочито услед поплавног таласа. Они наводе да је неопходно да надлежне институције за објекте путне привреде уклоне ову слабу тачку одбрамбене линије.

Када је реч о чишћењу корита, у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, кажу, да грађани немају разлога за забринутост и да се корито Штире налази у задовољавајућем стању.

"Ове године је било слабо падавина, мали ниво реке Штире и нормално је да вегетација расте и буја, али она не представља, значи протицајни профил за велике воде је потпуно отворен да може да прими и спроведе даље до реке Дрине", наводи Драган Тадић, републички водопривредни инспектор.

Река Штира спада у водотокове првог реда, налази се у Оперативном плану одбране од поплава, а надлежне институције, кажу, да је редовно одржавају у складу са расположивим финансијским средствима.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 08. дец 2019, 16:07) - anonymous [нерегистровани]

Loznica

Kaznjavati ljude koji bacaju smece u vodu.Da je Nemacka ili Svajcarska,bi li korito moralo da se cisti.

(недеља, 08. дец 2019, 16:05) - anonymous [нерегистровани]

Loznica

Loznica nikad nije bila prljavija.Nemarnodt gradjana ispod svakog nivoa.A komunalna policija nista ne radi.Smece u Drini,smece u stiri,oko zeleznicke.21.vek a snece i plastika na sve strane.

(понедељак, 02. дец 2019, 21:46) - Radmila Dobrilovic [нерегистровани]

Održavanje štirskog korita

Od 2014. Kada je bila poplava u Voćnjaku niko se nije setio da očisti štirsko korito i ako je i ove godine u junu se izlila štira to ne predstavlja opasnost za odgovorne ali ko živi pored štirskog korita to je velika opasnost. Nadam se da će ovo neko shvatiti ozbiljno i rešiti problem Štire. Pozdrav.