Шта повезује Сијетл и Панчево

"Једна књига - један град" је манифестација која је осамдесетих година прошлог века настала у Сијетлу, а у Панчеву се одржава девет година. Књижевне вечери су овога пута посвећене Харукију Муракамију, једном од најпознатијих јапанских и светских писаца.

Овогодишња манифестација "Једна књига-један град", коју организује Градска библиотека Панчево, посвећена је роману "Норвешка шума" Харукуја Муракамија.

Кроз неколико књижевних вечери говорило се о различитим аспектима његовог дела: о друштвеном контексту студентских протеста у Јапану, љубавној причи и женским ликовима, повезаности дела са музиком, које и носи назив по песми Џона Ленона, о самој професији писца. О томе како је Мураками постао планетарно познат.

"Он је вешто спојио западну кјнижевност и културу са јапанском традицијом писања. Спајајући та два духа и стила направио је врло оригиналну књижевност, која у време његовог појављивања није постојала", каже Јасна Новаков Сибиновић, уредница у издавачкој кући.

Разговор о "Норвешкој шуми" подстрек је посетиоцима манифестације да прочитају и друга Муракамијева дела. То је и препорука да једноставно заволе књиге и читање.

"Има за циљ промоцију читања и уметности уопште и као таква труди се да не само кроз текстуално дело, него кроз сагледавање различитих аспеката пишчевог рада сазнамо што више", наводи Тамара Маркић, организаторка Манифестације.

Претходних година на манифестацији се говорило о делима Елене Феранте, Радослава Петковића, Дона де Лила, а на читаоцима је да сами истражују и пронађу нове узбудљиве књиге, о којима вреди размишљати и причати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво