Где су током хладних дана и ноћи људи без крова над главом

Први хладни дани за температурама око нуле повећали су број корисника Прихватилишта за бескућнике.

У Зрењанину, чим је дошао хладан талас, за боравак у Прихватилишто почело је да се пријављује више бескућника. За сада је најбитније да у Прихватилишту има грејања и довољно хране.

Бескућници добијају три оброка, од којих је један кувано јело. Очекивања су да ће наредних дана бити нешто већи притисак на ову установу, јер се јављају и други социјално угрожени грађани, првенствено они о којима нема ко да брине.

У Прихватилишту у Зрењанину су најчешће корисници старији од 50 година, али и један млађи који је пристао на разговор.

"Можемо да се окупамо, у чистом смо, перемо ствари, једемо. Имамо све услове, има ту занимација. Има ту да се пере ствари, укључујемо машине, купамо непокретне и тако", каже Ласло, корисник зрењанинског Прихватилишта за бескућнике.

Проверавали смо и каква је ситуација у Крагујевцу, тамо су капацитети мањи од потреба и најављују проширење.

"Тренутно нам је на смештају 15 корисника. Овде је добра ствар да ми имамо још слободних места, уколико се јави потреба имамо и помоћне лежаје које ћемо употребити у тим ситуацијама. С обзиром на то да су тек почели хладни дани, још нисмо имали нове најаве пријема, али очекујемо сваког тренутка", наводи Александра Салма из Прихватилишта за бескућнике Зрењанин.

"Прихватилиште за одрасле и старије је услуга социјалне заштите која се обезбеђује од стране јединице локалне самоуправе, а корисници долазе на основу упута Центра за социјални рад најчешће, а то може бити и од стране Полицијске управе Крагујевца" , објашњава Никола Рибарић из Градске праве у Крагујевцу.

У Шапцу се о бескућницима брине Фонд "Хумано срце" који је збринуо десет особа.

"Ми током зиме снабдевамо наше суграђане огревом. Јер врло често људи остану без новца, тако да ми пратимо све њих. Нико неће бити заборављен, нико неће бити у хладном", обећава Ружица Поповић из Фонда "Хумано срце Шапца".

Проблем за функционисање Прихватилишта за бескућнике у свим градовима, па и у Зрењанину, је недостатак адекватног простора. У Зрењанину је најављена градња новог објекта за 25 корисника. Очекивања су да ће ти послови почети на пролеће, а локација је обезбеђена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи