Добар излов у рибњацима код Кањиже

Рибњаци се у Србији простиру на око девет хиљада хектара, а стручњаци кажу да би могло их буде 16 више. Како успешно засновати рибарску производњу пример је Капетански рит код Кањиже где је на укупно 1100 хекатара у два рибњака у току јесењи излов рибе.

Иако временски услови ове године нису погодовали узгоју у рибарству, кањишки рибари очекују добар излов, захваљујући, пре свега, великом преживљењу млађи, квалитетној храни и заштити од корморана.

"Основно је увек припрема рибњака. Значи без припреме рибњака нема ни добре производње, а припрема се огледа у сушењу рибњака, тањирању, дезинфекцији и тим основним мелирационим радовима да би се створила здрава подлога и здрав терен за узгој рибе", каже Жељко Ђанић, технолог на рибњаку "Капетански рит".

Потиски узгајивачи зависе од државних субвенција - по килограму продате рибе, за реконструкцију и изградњу нових рибњака и за опрему, али сматрају да то није довољно у поређењу са земљама у окружењу.

"Оно што бих посебно истакао, то је важно, да се чује, а то је да рибарство треба да у што краћем року добије од Министарства пољопривреде, односно од Агенције за пољопривредно земљиште и по закону нам то припада право пречег закупа пољопривредног земљишта или право првенства закупа пољопривредног земљишта. Нама је земљиште потребно, ми трошимо огромне количине хране, јер на тај начин ћемо спасити рибарство у сваком случају", наводи Крум Анастасов, директор рибњака Капетански рит Рибарство Кањижа.

Рибњаци у Србији тренутно заузимају око девет хиљада хектара, а површине под којима могу да се направе нови рибњаци су преко 150 хиљада хектара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи