На Клиници за неурохирургију у Нишу операције на мозгу уз помоћ неуронавигације

Неуронавигација један је од најсавременијих апарата који има кључну улогу приликом тешких операција тумора на мозгу. Апарат су претходних дана користили лекари Клинике за неуорохиругију у Нишу и урадили три успешне операције. Како најављују из нишког Клиничког центра такав апарат би ова установа ускоро требало да добије уз помоћ Министарства здравља.

81-одишњи Живојин и двадесетшестогодишњи Славољуб потпуно се самосталну крећу после тешких операција тумора на мозгу.

"Добро, одлично, здраво, добро све за сад се крећем нормално", каже Живојин Петровић, пацијент из Лесковца.

"За недељу дана тегобе у глави, болови јаки, све је добро прошло, супер се осећам, као да ништа није било", наводи Славољуб Петковић, пацијент из Власотинца.

Неуронавигација омогућава прецизност, без ње лекари код оваквих операција раде на основу снимака са магнатне резонанце или скенера, али се, како кажу, тумор често налази у моторним зонама или у дубоким структурама мозга.

"Долазимо до тумора који је јасно означен и уз помоћ навигације видимо да је ту, користимо Кјузу апарат који нам служи за уклањање туморске масе, уклонимо туморску масу и на тај начин поштедимо околно здраво ткиво, након интеревенције пацијенти нам излазе без неуролошког дефицита", објашњава Проф. др Весна Николов, директорка Клинике за неуорохирургију у Нишу.

"Имамо оспособљен кадар тако да очекујемо у скоријем интервалу да заједно са Министартсвом здравља добијемо тај апарат и као што сте чули на тај начин омогућити што краће и прецизније лечење са што мање компликација", наводи Проф. др Горан Станојевић, помоћник директора Клиничког центра у Нишу.

Пацијенти из Лесковца и Власотинца задовољни су својим опоравком и радују се брзом повратку кући.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи