Дубоко орање за добре приносе

На пољима широм Војводине, ратари су почели зимско-дубоко орање, као једну од најзначајнијих агротехничких мера, која обезбеђује високе приносе, како у ратарству тако и повртарству.

Агрономи саветују ратарима да са припремом земљишта крену у јесен, чим заврше сетву пшенице. Зимско орање, по њиховим саветима, најбоље је урадити на дубини од 30 до 40 центиметара.

На тај начин оранични слој се преврће и излаже утицају влаге, ваздуха и мраза. Дубока основна обрада омогућава и боље укорењавање, али и боље усвајање хранљивих материја.

"Зимску дубоку бразду у задње време су пољопривредници орали, али су мало сачекали онај сушни период и дочелали ову фину кишицу,није то нека киша, али лакше се обрађује", каже Милан Стајић из Зрењанина.

Благовремена и квалитетно урађена дубока обрада земљишта има веома велики утицај на висину приноса.

"С обзиром да је прошла година у ово време била мало сушнија мало више влаге имамо, али то још увек није идеална влага за орање. Стрништа која нису тањирана се ору одлично, тулизишта се ору, стрништа која су потањирана сада се у ствари ору најтеже, изгубили смо влагу", наводи Бранислав Воргић из Зрењанина.

Само на подручју пет општина Средњег Баната овај посао треба да се обави на двестотине хиљада хектара, уколико то дозволе временске прилике овај посао би могао да се заврши до краја ове године.

број коментара 0 Пошаљи коментар