После туче у школи девојчици из Крагујевца се променио живот

Крагујевчанка Милица Сретеновић поднела је тужбу против крагујевачке Основне школе "Станислав Сремчевић" и родитеља дечака који је пре годину дана у учионици, за време малог одмора, претукао њену једанаестогодишњу ћерку. Девојчица је после тога доживела инфаркт мозга.

Лена је била живахно дете и одлична ученица, тренирала је одбојку и певала у хору, али се 22. октобра 2018. године све променило.

Тог дана потукла се са другом у школи, па се кући вратила са боловима у глави. Убрзо је хоспитализована у Клиничком центру у Крагујевцу, а лекари су дијагностиковали инфаркт мозга, који је оставио последице.

Лена више не може у потпуности да покреће десну руку, којом је писала.

"Нема више концентрацију, није више одличан ђак као што је била, не може да тренира одбојку. Тужила сам школу за одговорност, сматрам да су и родитељи одговорни и њих сам тужила, не кривим дечака да је баш хтео да изазове мождани удар, али сматрам да свако проблематично дете треба одвести на време код психолога", каже Ленина мајка Милица Сретеновић.

Екипа РТС-а је ступила у контакт са директором школе, који каже да он и запослени не могу да дају изјаве пошто је судски поступак у току.

У Школској управи у Крагујевцу кажу да су током испитивања случаја уочили неправилности у раду надлежних у школи.

"То смо установили прегледајући сву школску документацију са састанака одељенских већа, мајка је морала сама да тражи пут и начине како да се  настава прилагоди Лени која се вратила", наводи Драгана Оцокољић, саветница за вршњачко насиље у Школској управи Крагујевац.

Шта кажу психолози 

Школски психолози истичу да вршњачко насиље и само тренутак непажње могу оставити негативне последице за читав живот, и на децу и на читаве породице.

"Неопходно је укључити службе које могу пружити неопходну обуку и помоћ како породици која је доживела насиље, тако и другој породици из које потиче насилник. Ту се укључује Центар за социјални рад, укључују се психијатри, психолози и психотерапеути", објашњава школски психолог Основне школе "Наталија Нана Недељковић" Марија Марковић.

Мајка Милица каже да се бори да Лена има нормалан живот. Психички се сада боље осећа, али питање је како ће даље тећи опоравак.

Прво рочиште ће бити одржано 5. децембра у Основном суду у Крагујевцу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво