Изложба слика Корнелијуа Бабе у Вршцу

У вршачком Градском музеју синоћ је отворена изложба једног од најзначајнијих румунских сликара 20. века. Деветнаест радова Корнелијуа Бабе власништво су Националног музеја уметности у Букурешту, а у Вршцу ће бити изложени два месеца.

Након три године преговора са суседима Румунима, усаглашавања стандарда за руковање уметнимама са ЕУ и пет месеци интензивних припрема за отварање, слике Корнелијуа Бабе налазе се у изложбеном простору градског музеја у Вршцу.

"Лично сматрам, а сигуран сам да је већина нас свесна да од вечерас град Вршац може да парира европским градовима управо због чињенице да је оваква једна изложба, таквог ранга, стигла у град", каже Георге Дину, генерални конзул Румуније у Србији.

Дела једног од најцењенијих румунских сликара, оснивача школе савременог ликовног стваралаштва и професора букурештанске Академије уметности - први пут су изложена у Србији.

"Нажалост, ни српска ни југословенска јавност није имала прилику да види таквог великана у ликовном стваралаштву, једног од највећих у Румуна у 20. веку", каже Звонимир Сантрач, директор градског музеја у Вршцу.

Међу многим поштоваоцима на отварању и поједини који су Бабу лично познавали.

"Он ми је био велика инспирација, имао сам ту срећу да ми буде професор четири године у Букурешту, и можете да замислите колико је ово узбуђење за мене - слике које сам видео у његовом атељеу", каже Јонел Поповић, академски сликар.

Изложба ће бити отворена наредна два месеца, а Вршчани кажу да ће радо угостити поштоваоце из целе земље који буду желели да искористе ову једноствену прилику и обиђу изложбу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи