Ниш од идуће године "паметни" град

У Нишу се одржава Форум напредних технологија, а једна од главних тема били су "Паметни градови".

Током посете наше државне делегације Кини, овог пролећа, договорено је да се у Нишу заједно са компанијом "Хуавеј" реализује пројекат "Паметни град".

Представници града и ове кинеске компаније имали су неколико састанака и договорено је да се предложи примена четири система. Један се односи на бољи проток саобраћаја у граду, други на лакше паркирање.

Поред тога предложено је економичније управљање комуналним отпадом, као и обезбеђивање бесплатног интернета на неколико тачака у граду. Разматран је велики број предлога, али су ова четири најважнија за побољшање квалитета живота у граду.

"Прављење система који ће омогућити да сви семафори у граду раде синхронизовано. То би могло да помогне да сама пропусна моћ раскрсница буде другачија, да сви семафори раде сихронизовано и у односу на ситуацију у саобраћају регулишу своје режиме рада", каже Милош Милошевић, помоћник градоначелника Ниша.

"Олакшано функционисање и живота грађана, наравно да је то везано и за екологију и за ‘зелене градове’ и цео систем безбедности и сигурности грађана, али оно што ће грађани моћи прво да виде је боље функционисање саобраћаја, боље функционисање јавних служби", наводи Михајло Весовић из Привредне коморе Србије.

Како је речено овај предлог биће предат Министарству туризма и трговине, које је носилац пројекта. Тендер би могао да буде расписан већ на пролеће, а примена првих паметних технологија у Нишу очекује се крајем наредне године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво