Медвеђа - општина једнаких могућности

Медвеђа је мултинационална општина, смештена уз административну линију са Косовом и Метохијом, у којој са већинским српским становништвом живе Албанци, Роми, Црногорци и Горанци. Добри међунационални односи и заступљена родна равноправност донели су јој титулу општине једнаких могућности на избору који организује повереник за заштиту равноправности.

Са звањем магистра правних наука и дипломом Краљевског института у Стокхолму могла је да бира земљу у којој ће да живи. У родно место вратили су је корени и жеља да допринесе усаглашавању различитости и унапређењу живота у Медвеђи. 

Три од четири општинске управе воде жене. Светлана Тодоровић четврту годину води најзахтевнију.

"Полако, заједно са пуно људи који раде заједно са мном подижемо квалитет начина на који ради наша локална самоуправа. Мени заиста то представља задовољство", каже Светлана Тодоровић, начелница Општинске управе Медвеђе.

Проблеми око 8.000 становника, од којих су мање од 10 одсто Албанци и Роми, су исти. Највише социјални и инфраструктурни. Недирнута планинска раскош све више се користи, посебно за развој пчеларства. Незапосленост јесте смањена за три године готово 30 одсто, али потребна су нова радна места.

"Медвеђи стварно треба већи просперитет, економски просперитет, треба запослити младе, треба задржати младе", сматра Љуљета Косими.

О подједнакој бризи локалне самоуправе за све грађане сведочи Перица Адемовић, од летос координатор за ромска питања у Општини Медвеђа:

"Нема да ли је овај Ром, да ли је Албанац то код нас нема. Овде је битно само какав си човек и то је. Добар човек или лош."

Стварање заједнице једнаких могућности и равноправности је право грађана Медвеђе и обавеза којом се локална самоуправа води.

"Никада нисмо делили проблеме ни по једном основу, ни националном ни било ком другом, већ су сви ти проблеми били заједнички. Посебно смо бринули о инклузивним и рањивим групама тако да са поносом могу да кажем да смо ову награду свакако заслужили", наводи Небојша Арсић, председник Општине Медвеђа.

Уз плакету и пехар добили су и компјутер са комплетном рачунарском опремом. Помоћи ће у квалитетнијем и професионалнијем пружању услуга грађанима које се свакодневно унапређују. Терминал за плаћање пореза већ је активиран.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво